27-09-08

Eerste debat Obama en MCCain: Kijkers prefereren Obama

decoration
In het eerste van de drie presidentiële debatten in de VS ging het over een onderwerp dat de kiezers de Republikein John McCain wel toevertrouwen: nationale veiligheid. Maar daar hoort jammer genoeg voor hem ook een gezonde economie bij.

John McCain maakte vannacht goed gebruik van de gelegenheid zijn ervaring met buitenlandse politiek en militaire zaken ten toon te spreiden, in het eerste van drie debatten met zijn Democratische tegenstander Barack Obama. Die wist echter een aantal keren de buitenlandse problemen van de VS te verbinden met wat hij vindt dat er in eigen land moet veranderen. En in de eerste peilingen na afloop zei een meerderheid van de Amerikaanse kijkers dat Obama het debat had gewonnen.

Staande achter twee katheders in een zaal van de Universiteit van Mississippi vuurden de 72-jarige McCain en de 47-jarige Obama salvo's op elkaar af van verschillend kaliber. McCain kon zo nu en dan wijzen op verstandige stemmen die hij als senator uitbracht in de jaren tachtig en negentig, toen hij tegen de Amerikaanse betrokkenheid in Libanon stemde, of voor die in Bosnië.

Obama legde meer nadruk op de toekomst, met uitspraken over het verslaan van de taliban in Afghanistan en over de noodzaak van alternatieve energiebronnen.

Hoewel buitenlandse zaken en nationale veiligheid het onderwerp van het debat waren, ging ongeveer de helft over de economische crisis, onder het motto: die raakt de VS rechtstreeks in zijn veiligheid. Volgens McCain is die veroorzaakt door uit de hand gelopen overheidsuitgaven, volgens Obama door het afschaffen van regels voor financiële instellingen.

Geen van beiden konden ze veel plannen opnoemen die ze zouden willen uitstellen nu de staat vermoedelijk 700 miljard dollar gaat uitgeven. Liever benadrukten ze wat ze wel gingen doen: McCain gaat bezuinigen en de belasting verlagen voor bedrijven, zodat die meer banen scheppen. Obama wil de belastingen voor de meeste gezinnen verlagen, en zorgen voor betaalbare gezondheidszorg voor iedereen.

Zodra het debat echt over buitenlandse politiek ging, was te merken dat McCain al tientallen jaren met dat bijltje hakt. Ook al verslikte hij zich eventjes erbarmelijk in de naam van president Ahmadinejad van Iran, daar wogen de bezoeken aan Irak, Georgië en zelfs de rusteloze Pakistaanse regio Waziristan ruimschoots tegenop. Net als tijdens zijn campagnetoespraken hekelde hij Obama omdat die tegen het sturen van extra troepen naar Irak was, de 'surge', terwijl daardoor toch de overwinning onder handbereik lijkt.

Net als altijd bracht Obama daar tegenin dat zonder een politiek akkoord in Irak die overwinning er nog niet is, en dat de hele inval in Irak een tragische fout was.

Het debat over Irak kreeg een tragikomisch tintje toen McCain verklaarde een armband te dragen die hij had gekregen van de moeder van een bij Bagdad omgekomen soldaat. Hij moest van haar zorgen dat zijn dood niet vergeefs was. Obama kwam toen met de onthulling dat ook hij een armband had: van een moeder die wilde dat hij zorgde dat er niet nog meer jonge mensen zouden sterven in die oorlog.

Helemaal aan het eind kwam McCain nog eens terug op de 'surge', en vergeleek hij Obama listig zelfs met president Bush: "Weet je, we hebben vaker koppigheid gezien, in deze regering."

Obama sloot af met een verwijzing naar zijn Keniaanse vader – "Zo kom ik aan die naam", zei hij, bijna als geruststelling. Die had brief na brief geschreven om in Amerika te mogen studeren, want dat was het enige land waar je verder kon komen, en het inspireerde de hele wereld. "Je kunt niet zeggen dat dat nog zo is."

Het debat sloot een bizarre campagneweek af, waarin een van de kandidaten, McCain, er de voorkeur aan gaf zich te mengen in het politieke steekspel in Washington over de kredietcrisis. Eigenlijk had hij pas willen debatteren als er voor die crisis een oplossing was gevonden, maar uiteindelijk gaf hij toe aan grote druk om toch mee te doen, vermoedelijk ook van partijgenoten die in Washington meer last dan gemak van hem hadden.

Voor McCain was het debat in zekere zin een thuiswedstrijd, omdat de meeste kiezers hem meer vertrouwen op het gebied van nationale veiligheid. Als ook de komende dagen de teneur blijft dat hij de verliezer van het debat was, is dat een ernstige tegenslag, want in de peilingen staat hij al achter. En hoe dan ook moet hij vrezen voor de volgende twee debatten, waarin de economie waarschijnlijk het belangrijkste onderwerp zal zijn. Maar eerst moet zijn running mate, Sarah Palin, donderdag overeind zien te blijven tegen de wandelende stormram Joe Biden. Gezien haar zwakke optreden een tv-interview deze week zijn er maar weinig mensen die geloven dat haar dat lukt.

10:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.