25-09-08

Obama en McCain naar Washington voor crisisberaad

De beroering in het Amerikaanse financiële systeem dreigde donderdag de presidentscampagnes op hun kop te zetten. De presidentskandidaten Barack Obama en John McCain bereidden zich voor op crisisberaad in het Witte Huis en het is maar de vraag of het geplande debat vrijdag op de Universiteit van Mississippi door zal gaan.

Terwijl president George Bush de presidentskandidaten en politieke leiders in het Congres opriep naar het Witte Huis te komen om een uitweg te vinden uit de financiële chaos, draait de politiek om het door de regering voorgestelde reddingsplan van zevenhonderd miljard dollar (bijna vijfhonderd miljard euro) heen.

Voor het eerst in een jaar sprak de president de natie in een televisietoespraak toe en zei dat 'onze hele economie in gevaar verkeert'. Bush voorspelde een 'lange en pijnlijke recessie' als het Congres niet vlug actie onderneemt. Het opjutten van parlementsleden was ongepast, omdat politieke leiders lieten weten al dicht bij een overeenkomst te zijn.

Al met al kregen de kiezers woensdag een bijzonder staaltje politiek gemanoeuvreer te zien. De Republikeinse kandidaat McCain gaf aan het debat van vrijdag te willen verzetten en liet weten zijn campagne op te schorten om naar Washington te gaan.

Obama liet weten het debat vrijdag te willen laten doorgaan, maar sloot zich wel aan bij zijn rivaal door in een gezamenlijke verklaring te stellen dat Amerikaanse politici hun partijgeest terzijde moesten zetten en gezamenlijk naar oplossingen moeten zoeken om geen 'economische catastrofe te riskeren'.

Het belangrijkste punt in het reddingsplan is het overnemen van de slechte hypotheken en andere problematische bezittingen van in het nauw geraakte banken en financiële instellingen door de Amerikaanse overheid. Als ze van deze lasten verlost zijn, zouden de banken meer geneigd zijn om leningen te verstrekken. Zo zou een van de belangrijkste knelpunten in de huidige kredietcrisis worden weggenomen en de sputterende economie weer kunnen gaan draaien.

Vertrouwen in het plan van Bush had McCain woensdag nog niet. "Het is duidelijk dat er geen consensus is ontstaan over het regeringsvoorstel. Ik denk ook niet dat het plan, zoals het nu op tafel ligt, doorgaat, maar de tijd raakt op", zei hij toen. Donderdagochtend draaide hij zijn woorden echter terug en sprak de hoop uit dat de Congresleden een eensluidende beslissing nemen voor de beurzen maandag weer openen.

De Democraat Barney Frank, die voorzitter is van de commissie van het Huis van Afgevaardigden die het reddingsplan begeleidt, verweet McCain voordeel te willen trekken uit een situatie die buiten hem om ontstaan is, omdat voor- en tegenstanders dicht bij een overeenkomst kwamen.

Op verzoek van McCain organiseerde Bush, tegen zijn gewoonte in, een leiderschapsbijeenkomst in het Witte Huis, waarbij hij zelfs Obama uitnodigde. Obama zegde toe aanwezig te zullen zijn om 'het gezamenlijke werk voort te zetten in de hoop tot een oplossing te komen'.

Desondanks weigerde de Democraat zijn afwijzing van McCains verzoek het debat van vrijdag te verplaatsen terug te draaien. De Amerikaanse kiezer heeft er 'nu meer dan ooit' behoefte aan de zienswijze van de beide kandidaten op de economische malaise te horen. "Ik denk dat het Amerikaanse volk juist nu diegene aan het woord moet zien die over pakweg veertig dagen verantwoordelijk is voor de aanpak van deze puinhoop."

McCain liet weten het landsbelang voorop te zetten door zijn campagne op te schorten, een beslissing die in feite een puur politieke zet is. Het campagneteam van de Republikein hoopt zo Obama op een gevoelig onderwerp, de economie, buitenspel te zetten en de negatieve peilingen ten goede te keren. Een vertrek naar Washington betekent een verplaatsing van de Republikeinse campagne naar de spotlights van de hoofdstad.

Volgens Stephen Wayne, politicoloog aan de Universiteit van Georgetown in Washington, was de beslissing van McCain een logische. Het debat van vrijdag, dat zou handelen over de buitenlandse politiek, McCains sterke punt, zou door de economische crisis volledig ondergesneeuwd raken.

Obama weigerde zijn campagne op te schorten en zei dat beide presidentskandidaten de beschikking hebben over een vliegtuig en dus op ieder moment naar Washington kunnen reizen, mocht de situatie daar om vragen. Zijn aanwezigheid in de hoofdstad is op het moment niet noodzakelijk, aldus Obama, die eraan toevoegde dat hij dagelijks contact heeft met verschillende Congresleden en minister van financiën Henry Paulson.

20:30 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.