25-09-08

McCain staakt campagne, Obama wil door

20080923_BO_FL_2-110-20 by Barack Obama.Presidentskandidaat John McCain heeft zijn campagne stilgelegd wegens de crisis rond het het reddingsplan voor Wall Street.

McCain zei in een onverwachte televisieoproep dat hij het eerste televisiedebat tussen hem en rivaal Barack Obama, gepland voor vrijdagavond, wil uitstellen. In plaats daarvan reist McCain naar Washington. Hij wil daar helpen een oplossing te vinden in de heftige strijd tussen Democraten en Republikeinen over het noodplan ter waarde van 700 miljard dollar.

‘Ik roep de president op om een ontmoeting te beleggen met de leiding van het congres’, inclusief senator Obama en mijzelf’, zei McCain. ‘Het is tijd voor beide partijen om samen te komen en dit probleem op te lossen’. McCain waarschuwde dat gewone mensen zullen lijden als geen oplossing wordt gevonden.

Maar Barack Obama antwoordde enige tijd later dat hij wel wil doorgaan met zijn campagne en het debat gewoon wil voeren. ‘De Amerikanen moeten nu juist horen van de persoon die binnen veertig dagen verantwoordelijk is voor deze puinhoop’, zei Obama. ‘Het is voor mij juist belangrijker dan ooit dat wij verschijnen voor het Amerikaanse volk en vertellen waar we heen willen met het land en de economie.’

Obama vertelde dat hij vanochtend zelf het initiatief had genomen om met McCain een gezamenlijke verklaring uit te geven. Daarin zouden ze de voorwaarden vastleggen waaronder ze konden instemmen met het omstreden noodplan van de regering-Bush.

Obama zei dat hij ‘een beetje verrast’ was dat McCain vervolgens op televisie eenzijdig de stillegging van zijn campagne aankondigde. Democraten op Capitol Hill beschuldigden McCain van een politieke truc. ‘Als hij dit echt gewild had, had hij het gezamenlijk met Obama moeten doen’, zei senator Chuck Schumer. McCains aankondiging zou een poging zijn om het initiatief naar zich toe te trekken in de verkiezingsstrijd.

Door de kredietcrisis zakt McCain enigszins weg in de peilingen. In de ABC/Washington Post-peiling van woensdag neemt Obama een voorsprong van negen procentpunten (Obama 52 procent, McCain 43) Bovendien denken kiezers dat Obama beter in staat is de crisis op te lossen.

Daarbij komt dat er in het land en onder Republikeinse politici veel weerstand bestaat tegen het noodplan. President Bush sprak vannacht Nederlandse tijd via de televisie het volk toe om ze van de noodzaak ervan te overtuigen.

21:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.