23-09-08

Onderhuids racisme hindert Obama

Diepgewortelde vooroordelen tegen zwarte Amerikanen kunnen Barack Obama het Witte Huis kosten. Het feit dat Obama zwart is, kost hem zes procent van de stemmen. Dat blijkt uit een nieuwe peiling van persbureau AP.

Veertig procent van de blanke bevolking koestert negatieve gevoelens tegenover Amerikanen van Afrikaanse afkomst en is daardoor minder geneigd op Obama te stemmen.

Maar liefst eenderde van de blanke Democraten en onafhankelijke stemmers schaarde zich achter opmerkingen als ‘zwarte Amerikanen zijn lui’ of ‘gewelddadig’. En dat is juist de groep kiezers die Obama hard nodig heeft om te winnen in november, zeker als het een nek-aan-nekrace wordt.

De peiling bevestigt eerdere berichten dat een deel van de Amerikaanse kiezers niet op de senator voor Illinois wil stemmen vanwege zijn huidskleur. Deze zomer concludeerde de Amerikaanse tv-zender CBS dat 68 procent van de kiezers klaar is voor een zwarte president.

CBS constateerde grote verschillen per regio. In het zuiden zegt slechts 54 procent geen moeite te hebben met een zwarte president.

19:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.