23-09-08

Obama trekt zich eventjes terug

De verkiezingsstrijd in de VS nadert zijn beslissende fase. Eind deze week is het eerste debat tussen John McCain en Barack Obama.

Barack Obama verdwijnt deze week vrijwel volledig van het campagnepad. Met het eerste, en mogelijk doorslaggevende kandidatendebat van aanstaande vrijdag in Oxford, Mississippi heeft hij alle voorbereidingstijd nodig die hij kan krijgen.

Ook John McCain, zijn Republikeinse tegenstrever, trekt zich waarschijnlijk even terug. Want als de torenhoge kijkcijfers van de voorbije partijconventies een graadmeter zijn, gaan de drie debatten tussen de presidentskandidaten tientallen miljoenen kijkers trekken. De race om het Witte Huis is levendiger dan ooit door de crisis op Wall Street én nieuw bewijs dat Obama ernstig te lijden heeft van racistische vooroordelen.

Nauwelijks verstaanbaar

De debatten beginnen op een moment dat beide kampen zich nauwelijks verstaanbaar kunnen maken boven het geraas van de financiële crisis. De televisieinterviews die Obama en McCain zondag gaven aan het CBS-programma 60 Minutes werden gedomineerd door de economie. Ze waren het er beiden over eens dat Amerika in een recessie verkeert.

‘Ik denk dat veel mensen al jaren het gevoel hebben dat we in een recessie zitten’, zei Obama. ‘Als je salaris niet stijgt en alles tegelijkertijd duurder wordt, krijg je die indruk vanzelf.’ Volgens McCain maakt het niet uit of er nu technisch gezien wel of geen recessie is: ‘De werkloosheid is hoog, de lonen zijn laag. Er zijn in lange tijd niet zoveel mensen uit hun huis gezet.’

Extra werk

Obama gaat zich de buurt van Tampa (in Florida) klaarstomen voor het debat. Hij hoopt dat hij die zuidelijke staat voor de neus van McCain kan wegkapen, zeker nu is gebleken dat de strijd daar nog onbeslist is.

Er is voor de Democraten sowieso extra werk aan de winkel. Uit een onderzoek van Yahoo en AP blijkt dat Obama op 4 november mogelijk zes procent van de stemmen gaat verliezen door de aarzeling van blanke kiezers om op een zwarte kandidaat te stemmen.

Er is ook het nodige te doen over het enige debat tussen de vicepresidentskandidaten Sarah Palin en Joe Biden, op 2 oktober. Onder druk van de Republikeinen is er minder tijd beschikbaar voor vrije discussie. Ze zijn bang dat Palins relatieve onervarenheid haar anders parten gaat spelen. Gezien de sterstatus die ze inmiddels heeft opgebouwd, zullen ook deze debatten veel kijkers trekken. Opvallend is overigens dat de Democraten hier geen bezwaar tegen hebben gemaakt. Zij zijn weer beducht voor Bidens talent voor blunders en eindeloos babbelen.

decoration

21:30 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.