18-09-08

Economie terug in campagne

Al maanden tonen peilingen dat de economie voor Amerikaanse kiezers het belangrijkste thema is tijdens deze verkiezingscampagne. Toch werd de tijd van Barack Obama en John McCain vooral opgeslokt door allerlei nieuwtjes rond Sarah Palin. 

Maar na de ondergang van zakenbanken Lehman Brothers en Merrill Lynch en de reddingsoperatie voor AIG zijn alle ogen weer gericht op de economie.

Beide kampen hebben de gebeurtenissen op Wall Street aangegrepen om hun leiderschap op economisch gebied te benadrukken.

Zwak Begin
Volgens de New York Times maakte McCain weinig indruk nadat het nieuws van Wall Street maandag bekend werd. Tijdens zijn eerste toespraak die dag nam hij een geruststellende toon aan, met de boodschap dat de fundamenten van de economie nog altijd sterk zijn. De Obama-campagne greep die opmerkingen meteen aan om een spotje van te maken.

Overheidsingrijpen
Barack Obama ziet niets in McCains plan. Volgens de Democratische presidentskandidaat is het duidelijk wat de oorzaken zijn en is een commissie overbodig.

Obama wil dat de overheid meer toezicht op, en controle over de financiële markten krijgt. Dit in tegenstelling tot McCain, die de trage economie op gang wil krijgen met juist minder overheidsinterventie en een belastingverlaging.

Obama heeft een lange reclameboodschap opgenomen, om zijn plannen nader toe te lichten. Deze speech zal in het hele land uitgezonden worden.

Gamechanger
Tijdens een verkiezingscampagne worden gebeurtenissen zoals deze ook wel gamechangers genoemd. Het zijn cruciale momenten die de kandidaten kunnen gebruiken om hun kennis en leiderschap te etaleren.

Het ziet er naar uit dat McCain het ditmaal moeilijker zal hebben dan Obama. De Republikeinse presidentskandidaat moet uitleggen waarom zijn economische plannen de problemen zullen oplossen, die zijn ontstaan tijdens een presidentschap van zijn partijgenoot Bush. Verder is McCains economische kennis, naar eigen zeggen, gebrekkig.

Obama zal er alles aan doen om de mensen te herinneren aan de sterke economische groei van de jaren ’90, onder President Clinton. Hij zal echter nog wel aan zijn geloofwaardigheid als sterke leider moeten werken: volgens peilingen hebben veel Amerikanen nog steeds niet het gevoel dat Obama stevig genoeg in zijn schoenen staat om Amerika door deze zeer moeilijke periode te slepen.

19:30 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.