16-09-08

Karl Rove: McCain is te ver gegaan

'Sleaze ads'

Volgens diverse Amerikaanse media is vooral de Republikein John McCain schuldig aan zogenoemde 'sleaze ads', waarin zijn Democratische tegenstrever Obama zwart wordt gemaakt. Zelfs de keiharde oud-campagnestrateeg van Bush, Karl Rove - nu werkzaam voor Fox News - vindt dat McCain te ver is gegaan.

Seksonderwijs

Rove uit forse kritiek op een Republikeins spotje over seksuele voorlichting waardoor Obama in het defensief wordt gedrukt. De Republikeinen beschuldigen Obama ervan seksonderwijs al aan peuters te willen geven en meten hem daarmee een op z'n minst onfris imago aan: "Wrong on education, wrong for your family". In werkelijkheid deed Obama het voorstel om kleine kinderen juist weerbaarder te maken tegen kinderlokkers en pedofielen, niet om hen te vroeg seksueel bewust te maken, schrijft de New York Times.

Republikeinse aanhang

McCain schurkt steeds dichter aan tegen de traditionele aanhang van de Republikeinen: streng religieuze conservatieven en oorlogshaviken. De keuze voor Sarah Palin als kandidaat voor het vice-presidentsschap en de dreigende oorlogsretoriek aan het adres van Iran en Rusland zijn daar twee recente voorbeelden van. McCain's stijl van campagne voeren begint - tot afgrijzen van veel gematigde Republikeinen - steeds meer op die van Bush te lijken.

Stijl van Bush

Het Amerikaanse opinieblad Time beschrijft hoe voormalige strategen van Bush nu voor McCain werken en de stijl van hun oude baas meebrengen naar de McCain-campagne. Volgens de Bush-doctrine van campagnevoeren is vanaf augustus het jachtseizoen geopend, schrijft Time. Dan moet de tegenstander - in dit geval Obama - de nekslag krijgen door hem af te schilderen als zwak, elitair of niet vaderlandslievend. Volgens waarnemers doet McCain dit ook om de aandacht af te leiden van pijnlijke verkiezingskwesties. "Iedere dag dat er niet over de economie, de oorlog in Irak en de hypotheekcrisis wordt gepraat, is een overwinning voor McCain", zegt John Weaver, een voormalige strateeg van de Republikeinen.

'Nooit met lage praktijken'

Het kamp van Obama heeft - opnieuw met een spotje - gereageerd op de aantijgingen van de Republikeinen. Daarin tonen zij oude beelden van McCain tijdens diens presidentscampagne in 2000, toen hij riep nooit het hoogste ambt middels lage praktijken te willen veroveren. McCain werd dat jaar met de grond gelijk gemaakt door het campagneteam van Bush, onder leiding van 'Bush's brain', zoals Karl Rove destijds genoemd werd.

18:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.