31-08-08

Obama op campagne in Ohio

Obama 2008 Presidential Campaign by Barack Obama.Obama 2008 Presidential Campaign by Barack Obama.Obama 2008 Presidential Campaign by Barack Obama.Obama 2008 Presidential Campaign by Barack Obama.Obama 2008 Presidential Campaign by Barack Obama.Obama 2008 Presidential Campaign by Barack Obama.Obama 2008 Presidential Campaign by Barack Obama.

18:30 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

30-08-08

Twintigers schreven mee aan Obama's rede

De nominatierede die Barack Obama uitsprak in het Invescostadion is niet enkel van zijn hand. In de geest van zijn boodschap van 'Change' laat de Democraat zich mee inspireren door een jeugdig team van speechwriters onder leiding van Jon Favreau. Hij is 26.

Net zoals JFK in 1960 probeerde deze nieuwe generatie vannacht onder de Amerikanen het vermogen te genereren om de grenzen van het eigen kunnen te verleggen.

Barack Obama schreef de voorbije weken vooral zelf zijn historische toespraak, tijdens zijn vakantie in Hawai en in een hotelkamer te Chicago, waar hij zich af en toe in volstrekte isolatie terugtrok. Daar liet hij zich volgens adviseurs inspireren door eerdere conventieredes van presidenten Bill Clinton, Ronald Reagan en John F. Kennedy. Maar deze week liet hij zich overal vergezellen door zijn team speechwriters. Zij traden op als zijn kritisch klankbord. Door hun eindredactie werd de rede aangescherpt.

De speechwriters worden geleid door Jon Favreau. Hij is nog maar 26. Favreau krijgt steun van Adam Frankel (ook 26), die na zijn diploma aan de London School of Economics al meeschreef aan de memoires van Kennedy's speechwriter Theodore C. Sorensen, en Ben Rhodes (30), eindredacteur van het rapport van de Iraq Study Group.
De Amerikaanse droom die Barack Obama verpersoonlijkt, en die als een rode draad door zijn toespraken loopt, is ook het verhaal van Favreau. Toen hij Obama voor het eerst ontmoette was hij 23, net afgestudeerd aan het College of the Holy Cross in Worcester, Massachusetts. Favreau luisterde naar Obama tijdens de conventie van 2004 toen de senator uit Illinois backstage oefende voor de speech waarmee hij nationaal doorbrak. Favreau stapte op Obama af, onderbrak de senator en suggereerde een zin te herschrijven "om een dubbel te vermijden".

Who is this kid?

"Hij keek naar me, een beetje verward - met een vragende blik als Who is this kid?", vertelde Favreau begin dit jaar in The New York Times. Favreau ontpopte zich later dat jaar tot speechwriter van toenmalig presidentskandidaat John Kerry, maar werd na diens verlies werkloos en in zijn eigen woorden "blut, en profiterend van alle happy-hour specials die ik in Washington kon vinden". Obama's communicatiedirecteur Robert Gibbs redde hem uit de goot. Hij beval hem bij de senator aan als speechwriter.

Obama stond toen nog niet in de schijnwerpers. Hij had alle tijd om kennis te maken met Favreau. Favreau zelf gebruikte die tijd om zich Obama's stem eigen te maken. Hij absorbeerde alles wat de senator vertelde. Wanneer hij zich nu aan een tafel zet om te schrijven zitten Obama's ideeën in zijn hoofd, en zitten zijn zinnen in de vingers.
De basis voor de overwinningstoespraak na de caucus in Iowa schreef hij samen met Obama, op café in Des Moines. Op een half uur spraken ze er af dat 'eenheid' het thema moest worden, en vonden ze Obama's beroemde openingszin: "Ze vertelden ons dat deze dag nooit zou dagen..."

"Barack vertrouwt hem", zei David Axelrod, Obama's campagnestrateeg, over Favreau. Niet alleen Obama spreekt volgens Favreau uit zijn teksten, ook "(Martin Luther) King" - en die inspiratie moest afgelopen nacht blijken toen Obama zijn toespraak precies 45 jaar na Kings historische rede I have a dream plande.

Ook de legendarische broers John Fitzgerald en Robert Kennedy zijn nooit veraf wanneer Obama speecht. "Ik lees heel veel Bobby" (Kennedy), vertelde Favreau hierover. "Ik zie de schaduw van J.F.K. en R.F.K.".

Daarom is ook de medewerking van Adam Frankel cruciaal, die als auteur van zijn memoires een rechtstreekse lijn heeft lopen met JFK's speechwriter Theodore C. Sorensen (80). Als Kennedy's 'intellectuele bloedbank', zoals de vermoorde president hem ooit noemde, is Sorensen een al lof over Obama. "Obama is de eerste presidentskandidaat die me herinnert aan Kennedy's welbespraaktheid en capaciteiten om te inspireren."

In open lucht, net als JFK


Obama herinnerde vannacht ook nog om een andere reden aan de Kennedy's. Het is van de Democratische conventie uit 1960 geleden dat een presidentskandidaat nog de nominatie in een openluchtstadion aanvaardde. En dat was niemand minder dan JFK, die in het Coliseumstadion van Los Angeles voor vele tienduizenden toeschouwers met zijn speech over 'The New Frontier' de basis legde voor zijn verkiezingsagenda en latere succes tegen Republikeins kandidaat Richard Nixon.

Kennedy's openluchtrede was volgens Sorensen een "briljant" idee, en dat vindt hij nu ook van Obama's zet. "Kennedy's fysieke aanwezigheid werkte elektriserend, en zo is Obama ook", zei hij aan USA Today. "Een groot openluchtpubliek maximaliseert hun presence." De boodschap die JFK uitdroeg was dezelfde als die van Obama vandaag: verandering, en het geloof daarin.

Het New Frontierprogramma werd ook de naam van Kennedy's politiek, waarmee hij wilde uitdrukken dat de VS-economie na een periode van stilstand onder Eisenhower weer in beweging moest worden gebracht. En ook al slaagde hij door zijn vroegtijdige dood in 1963 niet volledig in zijn opzet, vanaf zijn aanvaardingsrede wist hij de VS te bezielen met een idealisme dat de weg effende voor verwezenlijkingen zoals de eerste mens op de maan. "Het oude tijdperk is voorbij", sprak Kennedy, die vertelde deel uit te maken van een "nieuwe generatie... die niet verblind werd door de oude haat, vrees en rivaliteiten".

Onder de Amerikanen het vermogen genereren om de grenzen van het eigen kunnen te verleggen is precies hetzelfde effect dat Obama en zijn 'nieuwe generatie' speechwriters vannacht voor ogen hadden.

14:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

Toespraak Obama door 38 miljoen mensen bekeken

convention3 by Barack Obama.De toespraak waarmee Barack Obama de Democratische kandidatuur voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen aanvaardde is door 38 miljoen mensen bekeken, bijna dubbel zoveel als er vier jaar geleden naar de nominatieplechtigheid van de Democraten keken.

Obama trok meer kijkers dan de openingsceremonie voor de Olympische Spelen in Beijing, de finale van 'American Idol' en de oscaruitreiking van dit jaar, meldde het onderzoeksbureau Nielsen Media Research.

Obama hield zijn rede donderdag voor 80.000 toeschouwers in een stadion in Denver.

De nominatie van de Democraat John Kerry, die het vier jaar geleden opnam tegen president George Bush, werd door iets meer dan twintig miljoen mensen bekeken.

Waarschijnlijk is de schatting van 38 miljoen kijkers voor Obama nog aan de lage kant, want Nielsen had geen schatting van het aantal mensen dat Obama's toespraak heeft gevolgd via de zenders PBS en C-SPAN.

11:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

29-08-08

Barack Obama accepteert nominatie in bomvol Invesco Stadium

DSC00460 by Barack Obama.DSC00442 by Barack Obama.Barack ObamaObama acceptance speech by DemConvention.Post Obama speech 021 by DemConvention.Obama acceptance speech by DemConvention.IMG_4459 by Barack Obama.IMG_4307 by Barack Obama.DSC00514 by Barack Obama.DSC00500 by Barack Obama.DSC00450 by Barack Obama.DSC00527 by Barack Obama.Thursday Evening DNC by DemConvention.Thursday Evening DNC by DemConvention.Thursday Evening DNC by DemConvention.DSC00487 by Barack Obama.Obama acceptance speech by DemConvention.Obama acceptance speech by DemConvention.Obama family_MG_9678 by DemConvention._MG_9712 by DemConvention.Thursday Evening DNC by DemConvention.

10:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

Acceptatiespeech Barack Obama in Invesco Stadium, Denver

09:30 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

Obama scoort met historische speech

IMG_4282 by Barack Obama.VS-presidentskandidaat Barack Obama accepteerde vannacht in Denver de nominatie van de Democratische partij. De aanwezige Democraten waren het erover eens dat Obama met zijn historische speech in het volle Invesco Field-stadion een voltreffer scoorde.

"In heel Amerika roert er zich iets", zei Obama. "Wat de sceptici nooit begrepen hebben, is dat deze verkiezing niet over mij gaat, maar over u."

Barack Obama is de allereerste zwarte nominee van één van de beide grote Amerikaanse politieke partijen. Hij hield zijn speech op de 45ste verjaardag van de 'I have a dream'-toespraak van Martin Luther King.

Messcherpe uitvallen
In een drie kwartier lange speech die vaardig het midden hield tussen autobiografie, gevleugelde retoriek en harde politiek, viel Obama bij momenten messcherp uit naar zijn Republikeinse tegenstander John McCain.

"Het probleem is niet dat senator McCain niet geeft om de levens van gewone Amerikanen, maar dat hij niets over hun levens wéét", zei Obama. "Waarom zou hij anders zeggen dat je pas rijk bent als je meer dan vijf miljoen dollar per jaar verdient?"

Obama toonde zich opmerkelijk sterk inzake terreur en buitenlands beleid. Dat is een terrein waarop de Republikeinen steevast beter scoren in de peilingen.

"John McCain zegt graag dat hij Osama bin Laden zal volgen tot de poorten van de hel, maar hij kan hem niet eens volgen tot aan de grot waar hij woont", sneerde Obama. "Je verslaat een terreurnetwerk dat in tachtig landen opereert niet door Irak aan te vallen."

Obama vertelde over zijn gemengde afkomst en bescheiden komaf, en legde uit hoe die inhaakt op de economische moeilijkheden die Amerikanen vandaag meemaken.

In weerwil van zijn reputatie voor hoogdravende retoriek zonder al te veel concrete inhoud, legde Obama een aanzienlijke reeks beleidsvoorstellen op tafel. Daaronder: een belastingsvermindering voor 95 procent van de werkende families in de VS en een energiebeleid dat Amerika binnen tien jaar onafhankelijk moet maken van buitenlandse olie.

Vuurwerk
De speech zorgde voor een ontlading bij de aanwezige Democraten. Die zagen hun hoop bevestigd dat ze met Obama de man gevonden hebben die de Republikeinen kan kloppen na acht jaar Bush. Obama had bij momenten moeite om de spreekkoren stil te krijgen. Veel toeschouwers konden hun tranen niet bedwingen

Randentertainment in het stadion kwam van Will.i.am van de Black Eyed Peas, John Legend, Sheryl Crow en Stevie Wonder. Actrice Jennifer Hudson zong het volkslied. Na afloop was er vuurwerk.

Tienduizenden mensen stonden al vroeg in de middag in de rij om binnen te kunnen in het Invesco Field-stadion. De laatste Amerikaanse presidentskandidaat die zijn aanvaardingstoespraak hield in een openluchtstadion, was John F. Kennedy, in 1960.

De Republikeinse conventie begint komende maandag in St. Paul, Minnesota.

09:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

28-08-08

Barack Obama en Joe Biden samen op Conventie

DNC0827_RC_2000 by DemConvention.DNC0827_RC_2001 by DemConvention.080827 DemCon 5264 Jackson Solway by DemConvention.convention080827 DemCon 5279 Jackson Solway by DemConvention.

13:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

Verrassingsoptreden van Obama op Conventie

12:30 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 Volgende