29-08-08

Obama scoort met historische speech

IMG_4282 by Barack Obama.VS-presidentskandidaat Barack Obama accepteerde vannacht in Denver de nominatie van de Democratische partij. De aanwezige Democraten waren het erover eens dat Obama met zijn historische speech in het volle Invesco Field-stadion een voltreffer scoorde.

"In heel Amerika roert er zich iets", zei Obama. "Wat de sceptici nooit begrepen hebben, is dat deze verkiezing niet over mij gaat, maar over u."

Barack Obama is de allereerste zwarte nominee van één van de beide grote Amerikaanse politieke partijen. Hij hield zijn speech op de 45ste verjaardag van de 'I have a dream'-toespraak van Martin Luther King.

Messcherpe uitvallen
In een drie kwartier lange speech die vaardig het midden hield tussen autobiografie, gevleugelde retoriek en harde politiek, viel Obama bij momenten messcherp uit naar zijn Republikeinse tegenstander John McCain.

"Het probleem is niet dat senator McCain niet geeft om de levens van gewone Amerikanen, maar dat hij niets over hun levens wéét", zei Obama. "Waarom zou hij anders zeggen dat je pas rijk bent als je meer dan vijf miljoen dollar per jaar verdient?"

Obama toonde zich opmerkelijk sterk inzake terreur en buitenlands beleid. Dat is een terrein waarop de Republikeinen steevast beter scoren in de peilingen.

"John McCain zegt graag dat hij Osama bin Laden zal volgen tot de poorten van de hel, maar hij kan hem niet eens volgen tot aan de grot waar hij woont", sneerde Obama. "Je verslaat een terreurnetwerk dat in tachtig landen opereert niet door Irak aan te vallen."

Obama vertelde over zijn gemengde afkomst en bescheiden komaf, en legde uit hoe die inhaakt op de economische moeilijkheden die Amerikanen vandaag meemaken.

In weerwil van zijn reputatie voor hoogdravende retoriek zonder al te veel concrete inhoud, legde Obama een aanzienlijke reeks beleidsvoorstellen op tafel. Daaronder: een belastingsvermindering voor 95 procent van de werkende families in de VS en een energiebeleid dat Amerika binnen tien jaar onafhankelijk moet maken van buitenlandse olie.

Vuurwerk
De speech zorgde voor een ontlading bij de aanwezige Democraten. Die zagen hun hoop bevestigd dat ze met Obama de man gevonden hebben die de Republikeinen kan kloppen na acht jaar Bush. Obama had bij momenten moeite om de spreekkoren stil te krijgen. Veel toeschouwers konden hun tranen niet bedwingen

Randentertainment in het stadion kwam van Will.i.am van de Black Eyed Peas, John Legend, Sheryl Crow en Stevie Wonder. Actrice Jennifer Hudson zong het volkslied. Na afloop was er vuurwerk.

Tienduizenden mensen stonden al vroeg in de middag in de rij om binnen te kunnen in het Invesco Field-stadion. De laatste Amerikaanse presidentskandidaat die zijn aanvaardingstoespraak hield in een openluchtstadion, was John F. Kennedy, in 1960.

De Republikeinse conventie begint komende maandag in St. Paul, Minnesota.

09:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.