28-08-08

Democraten nomineren Barack Obama

decoration
Barack Obama is vannacht officieel genomineerd als presidentskandidaat voor de Democratische partij. Het was zijn voormalige rivaal Hillary Clinton zelf die omstreeks kwart voor vijf lokale tijd een einde maakte aan het stemmen over de kandidaten.

De officieuze stemming was omstreeks vier uur begonnen met Alabama. Er kon nog nog op Hillary Clinton worden gestemd omdat de Obama-campagne had toegestaan dat zij mocht meedoen op de zogenaamde roll call. Maar toen New York, de thuisstaat van Clinton, aan de beurt was, kwam de senator onder luid gejuich hoogstpersoonlijk de vloer oplopen.

Ze greep de microfoon van gouveneur Paterson en riep voorzitter Pelosi op om het stemmen op te schorten en Obama per acclamatie te aanvaarden als kandidaat. Clinton: "Met de blik stevig op de toekomst gericht, in de geest van de eenheid, met het doel om te winnen, met vertrouwen in de partij en in het land, laten we met één stem, hier en nu, verklaren dat Barack Obama onze kandidaat is en onze president."

Pelosi greep de gelegenheid aan om snel te vragen of er nog een tweede kandidaat was. Toen die er niet bleek te zijn, vroeg zij de zaal om 'aye' te zeggen op Obama. Dat gebeurde uit volle borst door de 4400 gedelegeerden. Vervolgens hamerde Pelosi de roll call af met het uitroepen van Obama als de genomineerde van de Democratische partij.

Daarna barstte een enorm feest los. De O'Jays zongen Love Train en de gedelegeerden dansten op de stoelen en in de gangpaden en zwaaiden met allerhande Obama-plakkaten.

Hoewel de show spontaan leek en de gedelegeerden kippenvel bezorgde, was die natuurlijk perfect geregiseerd tussen de Obama-campagne en de Clintons. Het moment van de nominatie viel namelijk precies in de avondjournaals aan de oostkust.

10:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.