27-08-08

Hillary Clinton gooit volle gewicht achter Obama

_MG_6565 by DemConvention.Op de Democratische conventie in Denver schaarde Hillary Clinton zich afgelopen nacht voor honderd procent achter Barack Obama, de man die haar versloeg in de presidentiële primaries.

"Barack Obama is mijn kandidaat en hij moet onze president worden", zei Clinton. "Of u nu voor mij of voor Barack Obama gestemd hebt, nu is het tijd om samen te komen als één partij met één doel. Dit is een gevecht om de toekomst en een gevecht dat we moeten winnen."

Clinton zette hoog in met haar toespraak. "We hebben geen moment te verliezen en geen stem teveel. Niets minder dan het lot van ons land en de toekomst van onze kinderen ligt in de weegschaal."

Laaiende reactie
De speech van Hillary Clinton is de tweede belangrijkste van de hele conventie, na de aanvaardingsspeech van Barack Obama, die donderdagnacht doorgaat. Een deel van haar achterban is nog steeds misnoegd over haar verlies. In Denver gaan er dagelijks demonstraties door van Clintonsupporters die weigeren voor Obama te stemmen.

Clinton moest de verdeeldheid binnen de partij dan ook in de kiem zien te smoren. Of ze daarin geslaagd is, wordt woensdagnacht Belgische tijd duidelijk. Dan wordt er officieel gestemd over de nominatie. Clinton zal haar afgevaardigden vrijgeven en oproepen om voor Obama te stemmen.

Afgaande op de laaiende reactie van de bomvolle conventiezaal afgelopen nacht, is het risico op een voor de Democraten genante vertoning relatief klein. Op de conventievloer was geen spoor van verdeeldheid te bekennen.

Nadat ze haar kiezers bedankt had en teruggeblikte op haar presidentiële campagne, werkte Clinton een lange lijst af van dossiers die ze aangepakt wil zien door de volgende president. Wie om die dossiers bekommerd is, moet voor Obama stemmen, stelde ze.

"Ik heb niet 35 jaar in de loopgraven gevochten voor kinderen en universele gezondheidszorg, om ouders helpen met een evenwicht tussen werk en familie, en voor vrouwenrechten in de hele wereld, om nog maar eens een Republikein in het Witte te zien die de belofte van ons land en de hoop van onze mensen vergooit."

'No way, no how, no McCain'
Het was niet Clintons enige aanval op de Republikeinen. Na de kritiek dat de Republikeinen teveel gespaard waren op eerste avond van de conventie, sloot ze zich aan bij een rij sprekers die de hen wél aanvielen. "Now way, no how, no McCain", zei ze met één van de meest geslaagde oneliners van de avond.

Clinton liet zich inleiden door haar dochter Chelsea. Opvallend afwezig op het podium was ex-president Bill Clinton, die de nederlaag van zijn vrouw naar verluidt nog steeds niet helemaal verwerkt heeft.

Terwijl Chelsea haar moeder na afloop van haar speech vervoegde op het podium, bleef Bill Clinton in de VIP-sectie zitten. Hij spreekt de Democratische conventie komende nacht toe.

09:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.