26-08-08

Michelle Obama geeft aftrap voor Democratische conventie

nullIn Denver ging gisteravond de Democratische Conventie van start, waar Barack Obama genomineerd wordt als presidentskandidaat. Michelle Obama, de vrouw van de kandidaat, was de hoofdspreker. Senator Ted Kennedy vocht de bijwerkingen van chemotherapie van zich om acte de présence te geven.

Michelle Obama's taak was eenvoudig: haar echtgenoot portretteren als een gewone Amerikaan en een familieman. Pas nu beginnen de meeste Amerikanen aandacht te besteden aan de op til zijnde verkiezingen. De Conventies, die lang en breed uitgesmeerd worden op televisie, zijn dan ook de kans om de kandidaten uitgebreid voor te stellen aan de kiezers.

"Ik kom hier als een vrouw die van haar man houdt en gelooft dat hij een buitengewone president van de Verenigde Staten zou zijn", zei Michelle Obama. "Ieder van ons hier wordt gedreven door een simpel geloof: dat werd zoals hij is niet genoeg is, dat we de verplichting hebben om te vechten voor de wereld zoals hij zou moeten zijn."

Amerikaanse waarden
Obama, die er ravissant uitzag in haar groene, knielange jurk, gaf toe dat ook zij eerst terughoudend was tegenover de jonge rechtenstudent met de rare naam wiens mentor ze was tijdens zijn stage bij het advocatenkantoor in Chicago waar ze werkte.

De impliciete boodschap: ook kiezers die zich vooralsnog ongemakkelijk voelen bij Barack Obama's exotische achtergrond zullen aan hem wennen als ze hem beter leren kennen.

In deze verkiezingscampagne is de factor ras een onberekenbaar risico voor de Democraten. In peilingen geeft telkens een klein maar significant percentage van de kiezers aan dat ze niet voor een zwarte kandidaat willen stemmen.

Voor Michelle Obama kwam het er dan ook op aan om duidelijk te maken dat haar gezin net zo is als dat van alle andere - lees: blanke - Amerikanen.

Obama vertelde uitgebreid over haar jeugd in Chicago, als dochter van een huismoeder en een arbeider die het steeds moeilijker kreeg met zijn multiple sclerose, maar er toch in slaagden om haar naar Princeton te sturen, één van de beste universiteiten van de VS.

Herhaaldelijk hamerde ze op de gewone Amerikaanse waarden waar zij en haar man mee grootgebracht zijn: hard werk, je woord houden en mensen met respect behandelen. De boodschap was steeds dezelfde: Obama is geen te wantrouwen vreemdeling, maar het product bij uitstek van de Amerikaanse Droom.

Na afloop sprak Barack Obama zelf de Conventie toe via een videoverbinding uit de huiskamer van een - wellicht ook weer niet toevallig blanke - familie in Kansas City, Missouri.

"Nu weet u waarom ik haar zo vaak uit gevraagd heb, hoewel ze steeds maar nee zei", zei hij, nadat hij zijn vrouw de obligate complimenten toegewuifd had. "Je kan maar beter een president hebben die een doorzetter is."

Erfgenaam van JFK
IMG_3592.JPG by Barack Obama.Het emotionele hoogtepunt van de avond was de toespraak van Ted Kennedy. De senator uit Massachusetts ondergaat chemotherapie voor hersenkanker en maakte een verrassingoptreden.

In het inleidende filmpje zorgde een beeld van Ted Kennedy met zijn vermoorde broers John en Robert voor een daverend applaus. Beiden zijn nog steeds helden in hun partij. De aanwezige Kennedy's deden er dan ook alles aan om Barack Obama neer te zetten als de erfgenaam van JFK.

IMG_3576.JPG by Barack Obama.Ted Kennedy werd aangekondigd door Caroline Kennedy, de dochter van de vermoorde president. Ik heb nooit iemand gekend die mij inspireerde op dezelfde manier waarop mensen me vertellen dat mijn vader hen inspireerde", zei ze. "Nu ken ik wel zo iemand."

Ook Ted Kennedy ging op dat spoor door. Hij vergeleek de verkiezing van Barack Obama als eerst zwarte president van de VS met een maanreis.

"Toen mijn broer zei dat we naar de maan zouden, gaan, zei hij ook niet: 'Het is te ver, we moeten het niet eens proberen.' Mensen beantwoordden de uitdaging en vandaag staat er nog steeds een Amerikaanse vlag op de maan."

09:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (1)

Commentaren

Het presidentschap weze hem gegund als hij z'n macht aanwend om internationale konflikten te vermijden en ervoor te zorgen dat er wereldwijd afspraken komen van hetzelfde geld voor hetzelfde werk te betalen (niet meer van 1 dollar per dag leven) Protectionisme is geen oplossing voor mogelijke recessie, internationale gelijkvormigheidsvoorwaarden voor de produktie wel...en anti-spekulatiemaatregelen natuurlijk en een internationaaal sociaal zekerheidssysteem à l'Européenne en rechtvaardig taxatiesysteem wereldwijd. Bespaar ons de Mc Cain nachtmerrie.

Gepost door: octo | 01-09-08

De commentaren zijn gesloten.