24-08-08

Obama introduceert Joe Biden

decorationDe Democratische presidentskandidaat Barack Obama en zijn kersverse vice-presidentskandidaat Joe Biden hebben voor het eerst samen opgetreden. Obama maakte vrijdagnacht zijn running mate bekend. De twee verschenen, toegejuicht door een grote menigte, voor het voormalige State Capitol in Springfield, Illinois.

Daar maakte Obama ruim anderhalf jaar geleden zijn kandidatuur bekend voor het presidentschap. Het was ook de plaats waar Abraham Lincoln ooit werkte. Obama vergelijkt zichzelf graag met de president die de Amerikaanse unie tijdens de Burgeroorlog in de negentiende eeuw bijeen wist te houden, en de geschiedenis in is gegaan als een president die het land weer verenigde.

"Maandenlang heb ik gezocht naar een leider die de uitdagingen van Amerika goed ziet. Vandaag ben ik teruggekomen naar Springfield omdat ik die leider heb gevonden", zei Obama bij de introductie van Biden. "Biden is een leider die klaar is om het over te nemen als president', zo zei Obama, verwijzend naar de belangrijkste rol van de nummer twee, president worden als nummer één onverhoopt iets overkomt.

Verandering
Volgens Obama staat de senator van Delaware net als hij voor verandering, ondanks dat Biden meer dan dertig jaar in de Senaat zit. "Biden bracht verandering in Washington, maar Washington veranderde hem niet", aldus Obama. Biden is in de ogen van Obama een "man met opvallende staat van dienst en met een fundamenteel gevoel van fatsoen".

Tijdens zijn eigen toespraak stapte Biden direct in de rol die traditioneel voor running mates is weggelegd: het aanvallen van de tegenstander om zo de kandidaat presidentieel te kunnen laten overkomen.

Biden opende direct de aanval op Obama's Republikeinse tegenstander McCain. Hij vroeg zich af aan welke keukentafel McCain zou plaatsnemen om zijn eigen economische toekomst eens door te nemen. Het was een sneer naar McCain onhandige opmerking dat hij niet precies weet hoeveel huizen hij bezit.

Obama maakte de keuze van Biden vanochtend vroeg bekend met een sms-bericht aan zijn aanhangers. Aan de keuze waren weken van speculatie voorafgegaan. Biden was één van de kandidaten voor de tweede plaats op het Democratische ticket, naast Evan Bayh, senator uit Indiana, en Tim Kaine, gouverneur van Virginia. Zij zeiden vrijdagavond dat zij geen kandidaat zouden worden voor het vice-presidentschap.

08:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.