15-08-08

Obama leert: van de Clintons kom je niet af

 In de campagne van 2000 moest en zou Al Gore uit de schaduw van Bill Clinton treden. De president en de first lady, bijna-senator Hillary, mochten op de conventie in Los Angeles beiden spreken op de weinig gewilde eerste avond. Of ze verder hun mond wilden houden.

Het werd door de Clintons opgevat als een affront. Dat zou het machtigste koppel van de Amerikaanse politiek niet nog een keer overkomen.

Barack Obama leert deze zomer wat Al Gore wist: als je de Clintons niet op een veilige afstand houdt, pikken ze de aandacht en wie weet wat er dan kan gebeuren. Onlangs werd bekend dat Bill op woensdag 27 augustus zal spreken op de conventie in Denver. Die avond treedt ook de kandidaat voor het vicepresidentschap op, terwijl Obama de nominatie de volgende dag zal aanvaarden.

Hillary is anno 2008 senator, en nog steeds bont en blauw van de strijd met Obama in de Democratische voorverkiezingen. Zij zal op dinsdag het woord voeren, in prime time.

Zo hebben de Clintons de schijnwerpers hervonden, terwijl Obama even ontspant in Hawaii. ‘Ze hebben er voor gezorgd dat Barry’s conventie helemaal over hen gaat’, schreef Maureen Dowd in The New York Times. Ondanks de aardige woorden voor Obama worden ‘hun primaire kreten luider’, observeerde Dowd: ‘Hij kan niet winnen! We zeiden het toch!’

Haar waarschuwing voor een coup is meer dan een samenzweringstheorie. Velen op de Clintonvleugel kunnen de opkomst van Obama nog steeds niet verkroppen. Er was ook niet op gerekend. In 2007 schreef Clintons adviseur Mark Penn een memo die er niet om loog, meldt The Atlantic Monthly, dat deze maand emails uit het Clintonkamp openbaar maakt. Obama’s ‘wortels in de basale Amerikaanse waarden en cultuur zijn op z’n best beperkt’, meende Penn. ‘Ik kan me niet indenken dat Amerika in oorlogstijd een president kiest die in zijn kern niet fundamenteel Amerikaans is in zijn denken en zijn waarden.’

Let wel, deze verkapte referenties aan Kenia, Indonesië en de islamitische vader komen niet van het verderfelijke Fox News of de rechtse radioman Rush Limbaugh.

Howard Wolfson, de campagnemanager van Hillary, koos deze week een andere tactiek om interne twijfel te zaaien: het net onthulde seksschandaal van oud-kandidaat John Edwards. De getrouwde vader Edwards bleek het al in 2006 te doen met een ander. Was die affaire eerder bekend geworden, speculeerde Wolfson, dan had Clinton de voorverkiezingen gewonnen met Edwards’ stemmen.

Dan is er nog de overtuiging dat Clinton niet verloor omdat Obama beter was, maar door – je kon er op wachten – sluipend seksisme in media en samenleving. Daarom zal het partijprogramma in Denver een passage bevatten over ‘neerbuigende beschrijvingen van vrouwen’, die ‘de dromen van onze dochters teniet doen’.

Dat de Clintons het politieke spel hard spelen, weten we al jaren. Dat ze slechte verliezers zijn, weten we nu ook. Het probleem voor Obama is dat er mogelijk een openbare stemming op de conventievloer komt om de aanhangers van Clinton tevreden te stellen. Dat kan een formaliteit zijn, maar ook meer dan dat, als genoeg gedelegeerden hun steun voor Hillary uitspreken.

Voeg dit bij de voorgenomen pro-Clinton demonstraties en feministische marsen in Denver, en de verdeeldheid in de partij is meer dan ‘een kleine sideshow’, zoals een organisator zei.

Voor goede raad kan Obama bij Gore terecht.

 

18:30 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.