14-08-08

Christelijke kiezers prefereren Obama

Onder christelijke kiezers in de VS geniet de Democratisch presidentskandidaat Barack Obama momenteel met 43 tegen 34 procent de voorkeur boven zijn Republikeinse rivaal John McCain.

Dat blijkt uit een opiniepeiling van de Barna Group, een christelijke researchorganisatie in Ventura (Californië). Volgens Barna voldoet slechts 8 procent van de Amerikaanse kiezers aan het strikte criterium „evangelicaal.” Dit is de enige groep christelijke kiezers waar McCain de voorkeur geniet met een overweldigende meerderheid van 61 procent, tegen 17 procent voor Obama.

Wanneer Barna ondervraagden zelf liet beslissen of zij evangelicaal zijn of niet, wat een veel ruimere groep oplevert, slonk McCains voorsprong tot 39 procent, tegen 37 procent voor Obama. In alle andere 18 christelijke groeperingen die door Barna Group werden benaderd ging de voorkeur uit naar Obama. Dit is opmerkelijk, omdat exitpolls na de verkiezingen in 2000 en vooral in 2004 uitwezen dat veel christelijke kiezers de voorkeur hadden gegeven aan de Republikeinse kandidaat Bush.

Analisten spraken daarbij over kiezers die meer geïnteresseerd zouden zijn in waarden dan in actuele politiek-economische onderwerpen. Latere analyses zetten hier vraagtekens bij, maar binnen het Republikeinse kamp gingen velen er toch van uit dat de christelijke kiezer in overgrote meerderheid deze partij zou blijven steunen. Dat blijkt dus niet het geval te zijn volgens de laatste peiling.

Heeft dit te maken met verschuivende prioriteiten of met een zekere Bushmoeheid? Waarschijnlijk met het laatste. De belangrijkste reden die mensen aangaven voor het feit dat zij aan Obama de voorkeur gaven, was namelijk dat de Democratische presidentskandidaat „anders is dan George Bush.” Analisten wijzen er overigens op dat het om een momentopname gaat en dat er tussen nu en de verkiezingen begin november nog veel kan veranderen.

20:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.