05-08-08

Obama wil af van buitenlandse olie

De Amerikaanse Democratische presidentskandidaat Barack Obama wil dat de Verenigde Staten op korte termijn hun strategische olievoorraden raadplegen en 70 miljoen vaten vrijgeven. Op lange termijn wil hij investeren in hernieuwbare energiebronnen.

In een toespraak in de staat Michigan, waar heel wat Amerikaanse autoconstructeurs gevestigd zijn, lichtte Obama maandag zijn plannen toe om de groeiende energiekosten en de impact ervan op de Amerikaanse economie aan te pakken.

Ook de gemiddelde Amerikaan voelt immers de gevolgen van de sputterende economie en de stijgende olieprijzen en het thema zal vermoedelijk dan ook een cruciale rol spelen bij de presidentsstrijd van november.

Onafhankelijkheid
Obama vindt dat de Verenigde Staten hun onafhankelijkheid van olie uit het Midden-Oosten en Venezuela binnen de tien jaar moeten afbouwen. De Democraat wil in die periode ook 150 miljard dollar investeren in hernieuwbare energiebronnen.

"Onze olieverslaving doorbreken is een van de grootste uitdagingen van onze generatie", luidde het. Obama wil de autobouwers in de richting van meer zuinige wagens duwen. Reeds over zes jaar zou de zwarte senator graag 150 miljoen hybride wagens op de Amerikaanse wegen zien.

Oliereserves
Op nog kortere termijn wil Obama de strategische oliereserves in de VS aanspreken en 70 miljoen vaten vrijgeven.

Obama beloofde tot slot ook een onmiddellijke belastingverlaging voor de Amerikaanse consument. Die zal gefinancierd worden met een belasting van de Amerikaanse oliebedrijven die dit jaar recordwinsten boekten.

17:30 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.