25-07-08

Obama kan een Frans Obamania niet gebruiken

Paris--Debilly Bridge by Meredith Wheeler.Het was gisteren de beurt aan Frankrijk om Barack Obama welkom te heten. Meer dan een gesprek met de Franse president Sarkozy en een persconferentie stonden niet op het programma. Een publiek onthaal à la Berlijn ontbrak.

In de uitgekiende campagne van de Amerikaanse Democratische presidentskandidaat passen uitingen van Franse liefde niet. Die zouden slecht kunnen vallen bij een deel van het thuisfront dat de Parijse afvalligheid en kritiek op de Amerikaanse invasie van Irak niet is vergeten.

Toch heeft Obama niet te klagen over een gebrek aan ’Obamania’ in Frankrijk. Peilingen wijzen uit dat hij de favoriete kandidaat is onder de Fransen. Ook de conservatieve Sarkozy stak zijn voorkeur niet onder stoelen of banken: ’Hij is mijn buddy’, citeerde dagblad Libération de president, die er prat op ging dat hij de enige Fransman is die Obama al kent. In 2006, toen Sarkozy nog kandidaat was voor het Franse presidentschap, sprak hij Obama al eens. Toen John McCain in maart dit jaar Parijs aandeed, liet Sarkozy de Republikeinse kandidaat na een kort onderhoud aan zijn lot over. Gisteren leek hij niet genoeg te kunnen krijgen van Obama’s gezelschap.

Vandaag beëindigt Obama zijn buitenlandse uitstapje (Afghanistan, Midden-Oosten, Berlijn, Parijs) met een bezoek aan Londen. Ondanks zijn vage uitspraken op het gebied van defensie, handel en tal van buitenlandse zaken die Europa en Amerika verdelen, bracht hij een andere toon en een bereidheid meningsverschillen te respecteren. Voor vele Europeanen is dit een welkome breuk met het tijdperk Bush, die in zaken als Irak, Guantánamo Bay en Kyoto Europese kritiek aan zijn laars lapte.

Voor Obama was dit niet het doel van het uitstapje. Zijn ogen – en die van zijn campagneleiders – waren gericht op de kiezers in eigen land. Zijn doel is zich te bewijzen als politicus die kaas heeft gegeten van internationale zaken. „Obama heeft laten zien dat hij weet om te gaan met de leiders in de wereld en hij is nergens onderuit gegaan”, aldus de Amerikaanse politicoloog Steven Schier. „Het verandert de race om het Witte Huis niet, maar een falen zou hem het presidentschap hebben kunnen kosten. Nu kan hij verder.” Peilingen wijzen uit dat met name in staten die de doorslag kunnen geven de strijd nog verre van gestreden is.

22:30 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.