23-07-08

Obama belooft Israël steun en looft president Peres

De Amerikaanse Democratische presidentskandidaat Barack Obama heeft Israël steun beloofd tijdens zijn bezoek aan de joodse staat. Hij zei ook dat hij het vastgelopen vredesproces in het Midden-Oosten nieuw leven wil inblazen als hij in november tot president wordt gekozen.

Obama zei woensdag tijdens een ontmoeting met president Shimon Peres dat deze politieke veteraan “diep betrokken is geweest bij dit wonder (Israël) dat bloeit.” Obama bekrachtigde naar eigen zeggen de speciale band tussen Israël en de VS.

Eerder sprak de senator van Illinois met minister van Defensie Ehud Barak en ook oppositieleider Benjamin Netanyahu. Die zei dat Obama had beloofd om de veiligheid van Israël nooit in gevaar te brengen.

Obama moest tijdens zijn bezoek aan Israël op eieren lopen. De invloedrijke joodse kiezers in Amerika twijfelen aan de oprechtheid van Obama ten opzichte van Israël. Ze hebben moeite met Obama’s voornemen om met Iran te gaan praten. Israël beschouwt Iran als levensgevaarlijk wegens het kernprogramma van dat land.

Tijdens een bezoek aan de plaats Sderot, de stad die geregeld onder vuur ligt van raketten uit de Gazastrook, zei Obama dat de wereld “grote stokken en grote wortels” moet gebruiken om Iran te laten stoppen met zijn kernwapenprogramma.

Obama had later op de dag in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever gesprekken met de Palestijnse president Mahmoud Abbas en de Palestijnse premier Salam Fayyad. Hij beloofde hen een constructief partnerschap bij het zoeken naar vrede.

Het bezoek van Obama aan Israël en de Westelijke Jordaanoever is onderdeel van een wereldtournee om zijn statuur te verhogen als internationaal leider en opperbevelhebber. Zijn rivaal bij de verkiezingen, John McCain, zegt steeds dat de Democraat te weinig ervaring heeft in de buitenlandse politiek.

17:30 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.