21-07-08

Obama ontmoet Iraakse eerste minister Al-Malilki

De Iraakse regering hoopt dat Amerika in 2010 alle troepen uit het land heeft teruggetrokken.

Dat heeft een woordvoerder van minister-president Nuri al-Maliki gisteren gezegd. De opmerkelijke verklaring kwam kort na een ontmoeting tussen de premier en de Amerikaanse presidentskandidaat Barack Obama.

De uitspraak van al-Maliki is een nieuwe overwinning voor Obama. Het tijdpad van de Irakezen lijkt sprekend op de plannen van de presidentskandidaat, die binnen zestien maanden een einde wil maken aan de oorlog. Vorige week maakte het Witte Huis al bekend dat Amerika en Irak een ‘tijdhorizon’ zijn overeengekomen voor terugtrekking. Tot voor kort weigerde regering te spreken over een tijdplan.


De oorlog in Irak is cruciaal voor de campagne van Barack Obama. De presidentskandidaat heeft zijn populariteit mede te danken aan zijn stem tegen de oorlog en pleit voor een snelle terugtrekking. Hij wil alleen een beperkte troepenmacht achterlaten om Amerikaans personeel te beschermen en Iraakse militairen te trainen. De presidentskandidaat meent dat de VS de aandacht moet verplaatsen van Irak naar Afghanistan, waar opstandelingen terrein winnen. ,,De dreiging van de taliban en al-Qaeda groeit en we moeten nu handelen,’’ verklaarde hij dit weekend in Kabul.

Obama staat met zijn plannen lijnrecht tegenover zijn rivaal John McCain. De Republikein stond vanaf het begin achter de oorlog en was in 2006 een groot voorstander van Bush’ plan meer troepen te sturen. McCain is mordicus tegen een tijdpad voor terugtrekking. Hij vindt dat de VS alleen brigades moeten terughalen als de situatie dat toelaat.

Het wordt voor de oorlogsheld echter lastig om zijn standpunten vol te houden nu de Irakezen zelf zeggen dat ze de Amerikanen in 2010 het land uit willen hebben.

Obama bracht tijdens zijn stop in Irak een bezoek aan de Amerikaanse militairen in de Groene Zone. Ook had hij een gesprek met generaal David Petreaus. Hij vertrekt vandaag naar Jordanië en bezoekt later deze week Israël, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië.


19:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.