19-07-08

Obama spreekt bij Siegessäule

Nog voordat hij één woord heeft gesproken, is de toespraak van Barack Obama komende donderdag in Berlijn al tot een ‘historisch moment’ gebombardeerd.

En bij zo’n moment hoort een bijzonder decor, zo vonden de leden van het campagneteam van de eerste zwarte Amerikaanse presidentskandidaat.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) bleek echter grote problemen te hebben met een Obama-show voor de Brandenburger Tor. Zij vindt dat hét symbool van de stad niet voor verkiezingstoespraken mag worden misbruikt.

Terwijl coalitiepartner SPD de bezwaren belachelijk vindt, stellen politieke commentatoren Merkel in het gelijk: door Obama zo’n mooi decor te gunnen, liep ze het risico diens concurrent McCain tegen zich in het harnas te jagen. Die geldt, nog méér dan Obama, als aanhanger van het transatlantisch bondgenootschap.

Omdat Obama zijn toekomstige belangrijkste buitenlandse bondgenote niet voor het hoofd wilde stoten, zocht hij naar een alternatieve locatie. Belangrijkste voorwaarde voor de charismatische politicus was wel een plek in de open lucht, waar hij veel publiek zou trekken. Het lijkt de Siegessäule (triomfzuil) in Tierpark te worden: een groot verkeersplein, dat het toneel was van de Loveparade en waar het afgelopen Europees kampioenschap voetbalwedstrijden op reuzenschermen werden vertoond.

Hoewel nog niet officieel bevestigd, is de eerste ‘deal’ tussen Merkel en Obama een perfect compromis: vanaf het podium is de Brandenburger Tor heel goed te zien, maar hij wordt niet misbruikt.

14:00 | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.