16-07-08

Obama belooft terugtrekking uit Irak tegen 2010

Alle Amerikaanse troepen worden tegen de zomer van 2010 teruggetrokken uit Irak. Dan pas kunnen terroristen in Afghanistan en Pakistan beter worden aangepakt. Dat schrijft niemand minder dan presidentskandidaat Barack Obama in een opiniestuk in de New York Times.

Obama: "De druk op onze militairen neemt toe, terwijl de situatie in Afghanistan verslechtert. Bovendien hebben Irakese leiders het nagelaten om te investeren in de wederopbouw van hun eigen land."

"Wanneer ik het Witte Huis betreedt, geef ik het leger op mijn eerste dag een nieuwe missie: de stopzetting van de oorlog in Irak. In 16 maanden tijd kunnen alle manschappen worden teruggetrokken. Tegen de zomer van 2010 moet die operatie achter de rug zijn. Ik streef naar een diplomatieke oplossing en zal twee miljard dollar opzij zetten, ter ondersteuning van de Irakese vluchtelingen."

"Het goede nieuws is dat de Irakezen hun verantwoordelijkheid willen nemen en uiteindelijk zonder Amerikaanse troepen verder kunnen. Naar schatting zal het Irakese leger en de politie in 2009 voor de eigen veiligheid kunnen instaan."

"Het beëindigen van de oorlog in Irak is essentieel voor onze missie in Afghanistan en Pakistan, waar de Taliban en Al-Qaida heropleven. Ik zal meer troepen, helikopters en niet-militaire bijstand verlenen aan de regio's die dat echt nodig hebben."

decoration

18:30 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.