15-07-08

Obama woedend om moslimcartoon

decoration

"Smakeloos en aanstootgevend." Zo typeerde een woedende Obama-campagneteam de cover van het tijdschrift The New Yorker die gisteren in de kiosken verscheen.

Onder de titel de 'Politiek van de angst' wordt de Democratische presidentskandidaat afgebeeld in islamitische kledij. Hij staat in de Oval Office, samen zijn vrouw Michelle. Zij is afgebeeld als terrorist, met een kalashnikov op haar rug.

Ze geven elkaar een vuiststomp, iets dat ze in het openbaar ook vaak doen. Een rechtse tv-presentator heeft dat gebaar in verband gebracht met moslimextremisten.

In de open haard op de achtergrond wordt de Amerikaanse vlag verbrand en boven de schoorsteenmantel hangt een portret van terroristenleider Osama bin Laden.

Zie hier: een rel is geboren. "The New Yorker mag dan denken, zoals een medewerker ons vertelde, dat de cover bedoeld is als karikatuur die rechtse critici van Obama proberen te maken", reageerde een campagnewoordvoerder van Obama. "De meeste lezers zullen het beschouwen als smakeloos en aanstootgevend. En wij zijn het daarmee eens."

Ook Obama's rivaal John McCain kon de satire niet waarderen. McCain: "Volledig ongepast en eerlijk gezegd begrijp ik wel dat Obama en zijn aanhang hier aanstoot aan nemen."

Spiegel
The New Yorker zelf tilt niet zo zwaar aan alle kritiek. In een verklaring verdedigde het blad de cartoon. "De brandende vlag, de nationalistische radicaal, de islamitische kledij, de vuiststomp, het portret aan de muur? Alles weerspiegelt de ene aanval na de andere. Satire is deel van wat wij doen. En het is bedoeld om vooroordelen, haat en het absurde een spiegel voor te houden. Dat is het doel van deze cover."

17:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.