10-07-08

Obama mag niet speechen voor de Brandenburger Tor

Bondskanselier Angela Merkel is niet ingenomen met het voornemen van Barack Obama, de Amerikaanse presidentskandidaat, om op 24 juli een rede te houden bij de Brandenburger Tor. Het privilege omdaar te spreken wil zij voorbehouden aan staatshoofden.

Volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) is Merkel tijdens de G8-top in Japan door de Amerikanen over Obama’s plannen aangesproken. Merkel zou ontvankelijk zijn geweest voor hun bezwaren tegen een optreden van Obama op deze A-locatie. Volgens een medewerker van de bondskanselier is het ‘een kwestie van billijkheid’ dat beide presidentskandidaten bij de Brandenburger Tor spreken, of dat ze er allebei van afzien.

Met haar standpunt stuit Merkel op veel onbegrip. Een medewerker van Obama zei in de FAZ: ‘De Brandenburger Tor is een historische plaats, geen exclusieve plaats.’ Volgens Merkels redenering zouden buitenlandse gasten ook geen rede kunnen houden bij de National Mall in Washington omdat Martin Luther King hen in 1963 met zijn ‘I have a dream’-toespraak is voorgegaan, aldus de medewerker.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Berlijn juicht een optreden van Obama op deze voor de Amerikaans-Duitse betrekkingen symbolische plaats toe. ‘We zouden trots en dankbaar moeten zijn voor de suggestie van de senator’, zei een medewerker van het ministerie. FDP-leider Westerwelle hekelde de ‘bureaucratenquatsch’ van Merkel. Hij herinnerde eraan dat vorige week nog het Duits nationaal elftal bij de Brandenburger Tor is onthaald.

Wat de Berlijnse burgemeester Klaus Wowereit (SPD) betreft, is Obama welkom. Ook het stadsdeel Mitte, dat uiteindelijk toestemming moet geven, staat welwillend tegenover een eventueel verzoek van Obama.

20:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.