20-06-08

Obama wil geen belastingsgeld voor zijn campagne

Barack Obama zal geen belastingsgeld gebruiken voor zijn campagne. Dit is een juiste en logische beslissing van Obama. Hij zou goed gek moeten zijn om het geld dat hij krijgt van vele kleine donateurs niet te gebruiken. Dat John McCain nu moord en brand schreeuwt is normaal. Hij slaagt er niet in om zoveel geld als Obama te verzamelen. En wat hij kan verzamelen komt van enkele grote lobbyisten die het alleen maar doen uit eigenbelang. Dit staat in schril contrast met het leger van kleine donnateurs, gewone mensen, die enkele dollars veil hebben voor Obama. Zij kunnen er niet van verdacht worden dit te doen uit eigenbelang. Het besluit van Obama levert de Amerikaanse schatkist trouwens 84 miljoen dollar op.

Obama gaf wel toe dat zijn besluit niet makkelijk was. Het is bekend dat hij fel gekant is tegen giften van grote lobbyisten. Hij weigert deze giften dan ook. Maar het systeem van publieke fondsen werkt nu niet meer en de tegenstanders van Obama maken daar op slinkse wijze gebruik van. De beruchte 527’s, politieke organisaties die los van een kandidaat opereren om de tegenstander zwart te maken, zijn daar het beste voorbeeld van. Iedereen herinnert zich nog wel de 'Swift Boat Veterans for Truth' die in de campagne van 2004 het beeld van John Kerry als Vietnamheld wisten te torpederen. 

Dat soort actiegroepen worden in hun campagnetactieken niet gehinderd door de bestedingslimieten op campagnegelden. Het is dus net daar dat de Republikeinen hun geld van de lobbyisten in pompen en zelf zogezegd met schone handen en beperkte publieke financiering campagne voeren. Obama doorprikt deze ballon van de Republikeinen. Dat zij daar niet mee kunnen lachen is evident. Voor het eerzt zien zij zich geconfronteerd met een kandidaat die maximaal campagne kan voeren met het geld dat hij kreeg van mensen, niet van lobbyisten. Hem daarop aanvallen is dan ook zeer moeilijk.

 

12:30 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.