19-06-08

Obama doet het goed in peilingen

De Democratische presidentskandidaat Barack Obama staat volgens de opiniepeilers van het Quinnipiac University Polling Institute aan kop in mogelijk cruciale staten Pennsylvania, Ohio en Florida. De peiling is vandaag gepubliceerd.

De drie politiek balancerende Amerikaanse staten kunnen van doorslaggevende betekenis worden tijdens de presidentsverkiezingen op 4 november. Het is volgens de peilers voor het eerst in de verkiezingsrace dat Obama in alle drie de staten tegelijk een voorsprong heeft op de Republikein John McCain. Het is vooral dankzij de grote voorsprong die Obama volgens de peilers heeft bij vrouwelijke stemmers.

De Democrate Hillary Clinton lag tijdens de strijd om de kandidatuur binnen de Democratische Partij in deze drie staten voor op Obama. De onderzoekers van de publieke opinie stellen dat het fantastisch uitpakt voor Obama dat hij eindelijk van Clinton af is.

Obama heeft ondertussen een club adviseurs samengesteld die hem raad kunnen geven over buitenlandse politiek en veiligheidskwesties. Ze moeten woensdag samenkomen. De ‘werkgroep van senioren’ kan de relatief onervaren senator uit Illinois meer gewicht geven in de strijd om het presidentschap van de VS.

McCain is een oorlogsheld uit de Vietnamoorlog en heeft de buitenlandse politiek en nationale veiligheid tot een belangrijk onderdeel van zijn campagne gemaakt.

Obama zal de werkgroep regelmatig raadplegen, zo bezwoer zijn entourage woensdag. Onder de dertien adviseurs van deze groep zijn veel prominenten uit de tijd van de regering van de Democratische president William Jefferson ‘Bill’ Clinton (1993-2001), zoals de voormalige ministers van Buitenlandse Zaken Warren Christopher en Madeleine Albright en ex-minister van Defensie William Perry.

20:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.