19-06-08

Is zijn echtgenote Barack Obama's achilleshiel?

Achter vrijwel elke succesvolle man staat een sterke vrouw en een schoonmoeder die hoogst verbaasd is over dat succes.

Het was op een dag begin februari, dat Michelle Obama op het podium van de balzaal van het Biltmore Hotel in Providence de microfoon naar zich toetrok - ze kwam daarbij ongeveer twintig centimeter tekort - en zij de aanhangers van haar man in Rhode Island vertelde hoe trots of ze was.

Trots
Trots dat de mensen van dit land hun mouwen opstroopten en geweldige dingen verrichten. Ze zei verder dat Barack en zijzelf daar niet hadden gestaan zonder een diepgeworteld geloof in Amerika en trots op de waarden die het vertegenwoordigde.

Het ontging niemand in de zaal dat Michelle Obama bezig was de schade die ze enkele dagen eerder had opgelopen, zo klein mogelijk te houden. Ze had gezegd dat zij zich tijdens de campagne voor de eerste keer trots voelde op Amerika, waarmee ze de poppen aan het dansen had.

Maanlanding
'Hoezo voor het eerst?' vroeg een deel van de pers zich af? Was ze dan niet trots geweest op de eerste maanlanding of op de manier waarop New York zich gehouden had na de elfde september?

Sindsdien wordt Michelle Obama met deze uitspraak achtervolgd. Zij zelf wordt niet moe te betogen dat zij met dat voor het eerst voelen van trots, uitsluitend het politieke systeem had bedoeld maar dat ze op Amerika in zijn geheel van kindsbeen af al fier was.

Spiegelbeeld
Republikeinen geloven, zo schrijft the Sunday Times, een wapen te hebben gevonden om Barack Obama mee te belagen. Namelijk door zijn vrouw Michelle af te zetten tegen Cindy McCain, de echtgenote van de Republikeinse kandidaat.

Volgens een poll van onderzoeksbureau Rasmussen heeft 42 procent van het electoraat een ongunstige mening over mevrouw Obama, terwijl slechts 29 procent negatief over Cindy McCain denkt. Het spiegelbeeld,de aanhang van beide dames loopt tegen de vijftig procent. Dat zou er op kunnen wijzen dat hun basis solide is.

Verongelijkt
Michelle Obama (44) is door Republikeinse tegenstanders als 'Mevrouwtje Verongelijkt' geportretteerd, en ook als een 'baby mama'. Een ongehuwde moeder. En dat terwijl ze keurig getrouwd is met de vader van hun twee dochters. Verder zou ze in het gezelschap van Louis Farrakhan, de omstreden leider van de 'Nation of Islam' het woord 'whitey'gebruikt hebben.

Dat is zoiets als het woord nikker tegen een Afro-Amerikaan gebruiken, maar dan omgekeerd. Een commentator heeft haar beschuldigd dat ze het bekende vuistgebaar van de terroristen maakte na de zege van haar man bij de voorverkiezingen. Deze beschuldiging is inmiddels ingetrokken.

Calvin Klein, de mode-ontwerper heeft zijn keuze gemaakt. Voor tienduizend dollar per couvert kunnen vreemden bij hem thuis met Michelle Obama dineren.

19:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.