17-06-08

Al Gore steunt Obama

Al Gore en Barack Obama zwaaien naar het publiek tijdens een campagnebijeenkomst in Detroit, Michigan.   (Foto Reuters)De voormalige Amerikaanse vicepresident en winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede Al Gore schaart zich achter Barack Obama in diens race naar het Amerikaanse presidentschap. Dat heeft Gore aangekondigd op zijn website. "Binnen enkele uren zal ik in Detroit mijn steun uitspreken voor Barack Obama", zo luidt het. "Tussen nu en de verkiezingsdag (4 november) zal ik er alles doen opdat hij verkozen zou worden tot president van de Verenigde Staten."

Neutraal
Tijdens de voorverkiezingen en de strijd bij de Democraten tussen Hillary Clinton en Barack Obama had Gore een strikt neutrale positie ingenomen. Al Gore was de meest belangrijke persoonlijkheid binnen de Democratische partij die zich nog niet had uitgesproken voor Obama. De steunbetuiging van Gore zal gepaard gaan met een oproep om de campagne van de Democratische kandidaat financieel te steunen.

Uitdagingen
"De komende vier jaar zullen we vele uitdagingen moeten aangaan - onze troepen terugtrekken uit Irak, de economie herstellen, de klimaatcrisis oplossen", stelt Al Gore. "Barack Obama is duidelijk de beste kandidaat om dit probleem aan te pakken en verandering te brengen in Amerika."

Al Gore was vicepresident onder Bill Clinton (1993-2001) en moest bij de presidentsverkiezingen van 2000 nipt de duimen leggen voor George W. Bush. Bij de presidentsverkiezingen van 2004 gaf hij zijn steun aan Howard Dean, toen de favoriet voor de Democratische voorverkiezingen, maar die trok zich enkele weken later terug om plaats te maken voor John Kerry.

17:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.