12-06-08

Belangrijke adviseur Obama opgestapt

Een van de belangrijkste vertrouwelingen van de Barack Obama, Jim Johnson, is opgestapt. Johnson wilde voorkomen dat een groeiende controverse over zijn financiële verleden een groot probleem voor de democratische presidentskandidaat zou worden.

Johnson was een van de drie adviseurs van Obama die op zoek waren naar een geschikte kandidaat voor het vicepresidentsschap. 

De Wall Street Journal onthulde zaterdag dat Johnson door de directeur van zijn hypotheekverstrekker korting had gekregen op zijn lening. 

De onthulling was extra pijnlijk voor Obama omdat de hypotheek was afgesloten bij hypotheekverstrekker Countrywide
. Obama is een fel criticus van dit soort financiële instellingen die dubieuze leningen aan arme huiseigenaren verstrekten. Er loopt momenteel een onderzoek tegen Countrywide over hun rol binnen de Amerikaanse hypotheekcrisis.

Republikeins kandidaat John McCain noemde Obama hypocriet omdat hij Johnson bleef steunen. 

Insider
Jim Johnson is een echte insider, zowel in Washington als op Wall Street. Na zijn baan als adviseur van de Democratische vicepresident Mondale werd hij bestuurder bij de grote hypotheekbank Fannie Mae, maar bleef contact houden met de politiek. 

In 1984 en 2004 hielp hij de Democratische kandidaten Mondale en Kerry bij het vinden van hun presidentskandidaat. Eind vorige maand werd Johnson ook door Obama gevraagd te helpen bij het selecteren van een vicepresident. Johnson voerde al verschillende gesprekken met Democratische politici om hun mening daarover te peilen. 

Zijn onverwacht prominente positie binnen de Obama-campagne zorgde voor de verhoogde media-aandacht die Johnson nu fataal is geworden. 

Dankbaar
“Ik zou absoluut niet willen dat mijn aanwezigheid de aandacht afleidt van deze historische gebeurtenis,” schreef Johnson in de korte verklaring die hij gaf over zijn vertrek. Hij benadrukte nog eens niets fout te hebben gedaan.

“Ik blijf Jim dankbaar voor alles wat hij heeft gedaan,” liet Obama weten. “Het selectieproces is bezig en ik ben er zeker van dat we binnen enkele weken een aantal bijzonder gekwalificeerde kandidaten hebben waar ik uit kan kiezen.” 

De Obama-campagne wil nog niet zeggen of Johnson vervangen gaat worden binnen het driekoppige team, of dat Caroline Kennedy, dochter van president Kennedy, en voormalig staatssecretaris Eric Holder de klus nu alleen moeten klaren.

19:30 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.