11-06-08

Opiniepeiler Frank Luntz: "Obama moeilijk aan te vallen"

Nu de strijd tussen de Democraten Hillary Clinton en Barack Obama gestreden is, trekt zich een nieuwe clash, die tussen Obama en zijn Republikeinse tegenstander John McCain, op gang. Opiniepeiler Frank Luntz geeft Obama een betere kans, maar hij schrijft McCain niet af.

De strijd gaat nu tussen Obama en John McCain. Wordt de leeftijd van McCain niet een probleem voor zijn politiek imago?

FRANK LUNTZ: Het is opvallend hoeveel enthousiasme Obama in Amerika oproept. Vorige week eiste hij de nominatie van de Democratische Partij op in een stadion in Sint Paul, Minnesota, waarin de Republikeinen begin september hun partijconventie houden. In de zaal waren 20.000 mensen en buiten stonden er nog eens 15.000 te wachten.

Het is tegenwoordig makkelijker een ticket te krijgen voor een rockconcert van Bruce Springsteen dan voor een optreden van Obama. Je zag Obama omringd door enthousiaste aanhangers.

Diezelfde avond hield McCain een toespraak in de buurt van New Orleans. Het was een kille zaal met een paar 100 mensen en achter hem een leegte. Een enorm verschil in atmosfeer, stijl en presentatie. Dat zal nog duidelijker worden als ze hun eerste tv-debatten hebben. Dan zie je een jonge, dynamische en actieve Obama tegenover een oudere, vermoeide McCain. De generatiekloof zal enorm groot zijn.

Heeft McCain dan nog wel een kans?

LUNTZ: Obama heeft een groter voordeel omdat hij de motor van verandering is. Dat is wat de Democraten willen en de politieke voorkeur van de Amerikanen helt duidelijk over naar de Democraten. Maar je kunt McCain niet afschrijven. Hij heeft als krijgsgevangene in Noord-Vietnam veel meegemaakt en dat krachtige 'persoonlijk verhaal' spreekt veel Amerikanen aan.

Toch moet ik zeggen: Obama voelt de polsslag van de Amerikaanse samenleving. Het doet me denken aan Bill Clinton in 1992, die voelde ook als het ware de pijn van de man in de straat aan. Nu heeft Obama die rol overgenomen.

Het is ook moeilijk hem aan te vallen. Als je dat verkeerd doet, staat er iemand op die zegt: "U bent een racist". Dan slaat die aanval je terug in het gezicht. Dat is Bill Clinton overkomen. Tegenstanders kunnen vuil naar Obama smijten, maar het meeste ervan plakt niet.

Welke strategie kan McCain hanteren om te winnen?

LUNTZ: Als McCain zich opwerpt als de man van de status-quo, verliest hij. Hij moet proberen Obama's woord 'change' in te passen in het begrip The American Dream, dat het seculiere gospel van de Amerikaanse politiek is. Zelf is McCain daar een voorbeeld van. Hij doorstond alle martelingen in Noord-Vietnam omdat hij zich vastklampte aan het Amerikaanse droombeeld.

McCain moet ook goed beseffen dat jongeren de drijvende kracht in deze campagne vormen. Zonder de jongeren had Obama nooit van Clinton gewonnen. Er is een enorm groot animo onder jongeren, zij staan uren in de rij om naar een toespraak van Obama te gaan. En ze zullen uren in de rij staan om te stemmen. De jeugd blijft Amerika's vernieuwende kracht.

 

18:30 Gepost in Algemeen | Commentaren (4)

Commentaren

Hello Belguim from Sunny So. California, USA.
Thank you for supporting Barack Obama. Yes We Can take back our country from the murderous thieves.

Gepost door: Christi | 11-06-08

Hi! I can't comprehen a word of all that but it's wonderful to be so much people in te world supporting Barack Obama and tryin' to change something in America. We created an italian supporters gropu too, if you want to check it out you can visit www.myspace.com/italyforobama.
...work on, we can!

Gepost door: guido giacomo gattai | 11-06-08

Thank you Belgium Hi! I can't comprehen a word of all that but it's wonderful to be so much people in te world supporting Barack Obama and tryin' to change something in America. We created an italian supporters gropu too, if you want to check it out you can visit www.myspace.com/italyforobama.
...work on, we can!

Gepost door: guido giacomo gattai | 11-06-08

Thank you Belgium Hi! I can't comprehen a word of all that but it's wonderful to be so much people in te world supporting Barack Obama and tryin' to change something in America. We created an italian supporters gropu too, if you want to check it out you can visit www.myspace.com/italyforobama.
...work on, we can!

Gepost door: guido giacomo gattai | 11-06-08

De commentaren zijn gesloten.