07-06-08

Hillary Clinton stopt campagne en steunt Obama

Hillary Clinton heeft haar steun uitgesproken voor Barack Obama. Daarmee is een einde gekomen aan haar campagne voor het presidentschap. 

In het National Building Museum in Washington gaf ze een gedreven en vastberaden speech tot haar enthousiaste aanhang. 

Clinton bedankte de vrijwilligers die voor haar campagne hadden gewerkt. Ze herhaalde nogmaals de kernboodschappen van haar campagne, en hamerde vooral op gezondheidszorg. 

Ze sprak haar steun uit voor Obama. "We moeten alle energie gebruiken om Barack Obama te kiezen als de volgende Democratische president van de Verenigde Staten. Ik steun hem. Ik vraag u om al uw energie te gebruiken om hem te helpen." Ze prees het leven van Obama, als het levende bewijs van de Amerikaanse droom. 

Er klonk wat boe-geroep toen ze haar steun uitsprak voor Obama. Veel van de circa achttien miljoen Clinton-kiezers uit de voorverkiezingen hebben de afgelopen weken zelfs gezegd dat zij liever thuis blijven dan op Obama te stemmen. Anderen zouden liever op McCain willen stemmen. 

Maar Clinton zette stevig door. "Vandaag sta ik hier met senator Obama en zeg ik Yes, we can." Tijdens haar toespraak zei ze zeker vijf keer dat 'wij' (haar aanhang) Barack Obama moeten helpen om president te worden.

Running mate

Obama heeft Clintons hulp hard nodig om zo veel mogelijk Democraten naar de stembus te krijgen in november. Eerder deze week kwam Clintons campagneteam nog met een verklaring waarin stond dat de senator er alles aan zal doen om weer een Democraat in het Witte Huis te krijgen. 

Hoe zij dat wil doen, is ongewis. De aanhang van Clinton zet Obama onder druk om de voormalige first lady te vragen als running mate. Clinton zou daar wel oren naar hebben, hoewel zij eerder deze week publiekelijk heeft gezegd dat ze geen plaats op het ticket van Obama wil hebben. 

Belangrijkste opdracht voor Clinton vanavond is eenheid uit te stralen voor de Democratische partij. Politieke waarnemers verwachten dat zij zich speciaal zal richten op (oudere) vrouwen en blanke, laagopgeleide arbeiders. Zij stemden massaal op Clinton en dat zij juist twee belangrijke kiezersgroepen die Obama in de november over de streep kunnen trekken in swing states als Ohio en Pennsylvania.

20:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (2)

Commentaren

wordt hier zo moe van! Gaap! :(

Gepost door: user | 28-08-08

als obama wint ben ik zóóóó gelukkig!!!

Gepost door: unavaileble | 05-11-08

De commentaren zijn gesloten.