02-06-08

Clinton is slechte verliezer

De bijeenkomst van de Democraten over de voorverkiezingen in Florida en Michigan moest voor eens en voor altijd een einde maken aan het gebakkelei over de voorverkiezingen in deze staten. De twee staten vervroegden, zonder toestemming van het nationale partijbestuur, hun voorverkiezingen tot januari. Daarom besliste datzelfde bestuur Florida en Michigan te straffen en het resultaat van hun voorverkiezingen niet te laten meetellen. Zowel Clinton als Obama was van die beslissing op de hoogte en ging ermee akkoord. Geen van beiden voerde er officieel campagne. Obama stond zelfs niet op de stembiljetten in Michigan.

Maar naarmate duidelijk werd dat Obama over de beste papieren beschikte om met de Democratische nominatie aan de haal te gaan, voerde Clinton de druk bij het partijbestuur op om het resultaat van Florida en Michigan toch te laten meetellen. Afgelopen weekend boog het comité dat toeziet op de correcte naleving van de partijregels, zich over dat verzoek.

Na urenlange, hevige discussies viel een compromis uit de bus. De afgevaardigden die in Florida verkozen werden, mogen deelnemen aan de nationale partijconventie eind augustus maar ze krijgen maar een halve stem. Voor de staat Michigan kwam nog een andere oplossing op tafel. Hoewel Obama er niet op de stembiljetten stond, krijgt hij toch een deel van de verkozen afgevaardigden toegewezen. Ook de stemmen van de ‘delegates’ uit Michigan worden gehalveerd.

Het compromis was vanzelfsprekend een ferme tegenvaller voor Clinton. Door de oplossing van het partijcomité kan ze haar achterstand op Obama amper verkleinen. De voormalige ‘first lady’ was vooral niet te spreken over de oplossing die uitgewerkt werd voor Michigan. Ze gaf dan ook aan de beslissing bij nog een ander partijcomité te zullen aanvechten en sloot zelfs niet uit de strijd voort te zetten tot op de partijconventie.

Door haar reactie eigent Clinton zich steeds meer het etiket toe van ‘slechte verliezer’. Dat de uitkomst van de voorverkiezingen moeilijk om dragen is, is niet onbegrijpelijk. Per slot van rekening is de voormalige ‘first lady’ als topfavoriete aan de stembusslag begonnen. Sterker nog, maanden voor het seizoen van de voorverkiezingen op gang geschoten werd, leek ze de nominatie al op zak te hebben. Maandenlang lag ze in de peilingen straatlengtes voor op haar dichtste belagers.

Tot kort voor het begin van de voorverkiezingen. Toen kwam Barack Obama stilaan opzetten. Maar reden tot paniek was er zeker nog niet. De kloof leek nog steeds geruststellend. Zelfs toen Obama tijdens de eerste voorverkiezingen in maart enkele zeges op zak stak, bleef Clinton ervan overtuigd dat ze gemakkelijk op de eindzege zou afstevenen.

Niets was minder waar. Obama ging enkel beter presteren in de daaropvolgende maanden en Clinton leed enkele pijnlijke nederlagen. Stilaan kreeg ze het etiket verliezer opgeplakt.

Van dat etiket raakt Clinton dit jaar vermoedelijk niet meer verlost. Maar het predicaat ‘slecht’ kan ze nog wel van zich afgooien door vijf maanden na het begin van de voorverkiezingen de handdoek in de ring te gooien. In het belang van haar partij. Want door de strijd bij de Democraten te blijven rekken, speelt ze enkel in de kaart van de Republikeinen. Hun kandidaat, John McCain, loopt zich al maanden ongestoord warm voor 4 november. Het is hoog tijd dat het interne Democratische gevecht plaatsmaakt voor een nationale strijd.

09:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.