21-05-08

Obama wint in Oregon en heeft meerderheid verkozen delegates


Obama heeft een indrukwekkende zege behaald in Oregon. Hij rijft 59% van de stemmen binnen, tegenover 41% voor Clinton. In Kentucky won Clinton waar ze 65% van de stemmen behaalde, Obama strandde op 35%. Maar de uitslag in Kentucky doet er niet meer toe. Obama behaalde met zijn zege in Oregon immers de absolute meerderheid bij de verkozen kiesmannen. Hij k
an nu terecht claimen dat hij democratische wil van de partijachterban vertegenwoordigt.

"We zijn hier teruggekeerd met een meerderheid aan afgevaardigden die verkozen zijn door het Amerikaanse volk", zei Obama in een toespraak in Iowa, waar hij begin januari de allereerste voorverkiezing won. "U hebt ons binnen het bereik van de Democratische nominatie voor president van de Verenigde Staten gebracht."

De strijd is dus gestreden, tenzij de superdelegates alsnog zouden beslissen om Clinton te steunen. De kans dat dit gebeurt is onbestaande omdat dit zou ingaan tegen de wil van de basis. De Democraten zouden daarmee politieke zelfmoord plegen omdat zo'n beslissing de partij in twee zou scheuren.

Toch blijft Clinton daarop hopen. Dit bleek uit haar speech waar ze claimde dat zij de meeste kiezers achter zich heeft. Ook blijft ze proberen om de afgevaardigden uit Florida en Michigan bij de telling te betrekken. Deze zijn uitgesloten van de conventie omdat hun staten tegen de partijregels in hun voorverkiezingen vervroegden tot februari. Clinton won in beide staten en wil nu dat hun afgevaardigden alsnog mogen zetelen op de conventie. Dit is te gek voor woorden want Obama deed zelfs niet eens mee aan de verkiezingen in Michigan en voerde amper campagne in Florida. Bovendien was ze vooraf akkoord met de uitsluiting van beide staten. Clinton wil dus de regels wijzigen tijdens het spel omdat dit haar goed uitkomt. Op 31 mei vergadert de reglementencommissie van de Democratische partij over een oplossing voor het probleem.

Ondertussen zijn er nog drie Democratische voorverkiezingen te gaan. Op 1 juni gaat Puerto Rico naar de stembus en op 3 juni sluiten Montana en South Dakota het rijtje af. Maar aangezien Obama al de meerderheid van de verkozen delegates heeft behaald zal de impact van deze laatste drie verkiezingen minder zwaar doorwegen.

 

08:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.