16-05-08

Clinton Obama's nummer twee? Bezopen idee!

decoration
Nadat ze elkaar nu meer dan vijf en halve maand op leven en dood hebben bestreden, hoor je steeds vaker zeggen dat een combinatie van Barack Obama en Hillary Clinton niet te verslaan zou zijn bij de presidentsverkiezingen van 4 november. Dat ze ‘een droomteam
’ zouden vormen.

Veep
In dat scenario krijgt Clinton de rol van de ‘Veep’, de vice-president toebedeeld. Mij persoonlijk lijkt het een bijzonder onverstandige gedachte, ja zelfs een bezopen idee.

Dick Morris en Eileen McGann, columnisten van townhall.com denken daar gelukkig net zo over. Dick Morris was ooit een van de naaste adviseurs van het echtpaar Clinton. Later kwam het tot een breuk.

Abortus
Dick Morris constateert dat twee soorten mensen Hillary in de voorverkiezingen steunen. Te weten haar traditionele aanhang van vrouwen die nog liever emigreren dan te stemmen op iemand die tegen abortus is, zoals de Republikeinse kandidaat John McCain
. Zij kiezen dus toch wel voor Obama.

Dan is er een tweede groep aanhangers van Clinton. Dat zijn zij die zich tijdens campagne van Obama hebben afgekeerd uit vrees dat hij in werkelijkheid een zwarte radicaal is. De blanke arbeider in de blauwe overall dus. Door Hillary Clinton als Veep op zijn lijst te zetten, zal die vrees niet worden weggenomen en wint Obama die kiezers beslist niet terug.

Expertise
Het is van het grootste belang dat Obama er de komende maanden in slaagt om aan te tonen dat hij genoeg kundigheid en ervaring bezit om president te zijn, al is zijn expertise op federaal niveau dan minimaal.

Samen met Hillary, wier gebrek aan echte ervaring hij steeds gehekeld heeft, de strijd tegen McCain aan te binden, helpt Obama dan niet. Als het op ervaring aankomt, kan hij het beste uitkijken naar een (oud-)gouverneur voor de tweede plaats.

Frietjes
Maar de grootste onmogelijkheid ligt op het psychologische vlak. De vice-president heeft geen eigen bevoegdheden. ‘Hij mag de frietjes opeten die de president laat liggen,’ zoals Albert Gore
, zelf acht jaar Veep, het ooit op een lagere school in Boston uitdrukte.

Het vice-presidentschap kun je Hillary Clinton die zich lang gedroeg alsof zij de enige rechtmatige troonpretendent was, na deze nek-aan-nekrace met Obama bijna niet aandoen. Gebeurt dat toch, dan is dat smeken om moeilijkheden.

Hillary is er de politica niet naar om stilletjes af te reizen naar gebeurtenissen als de begrafenis van het staatshoofd van Turkmenistan of naar de opening van een school voor Indiaanse alcoholisten in westelijk Idaho, en zich dan verder gedeisd te houden.

Rode telefoon
Zelfs als nummer twee zal zij nog geneigd zijn om de rode telefoon, wanneer die ’s nachts om drie uur onheilspellend rinkelt, zelf aan te nemen. Precies zoals zij dat deze lente deed, maar dan in de rol van president, in een reclamefilmpje
voor zichzelf.

Bovendien zou Obama met een keuze voor Hillary, via een achterdeur zijn voorganger Bill Clinton weer naar het machtscentrum Washington brengen. Tijdens de campagne voor zijn vrouw was Bill dit voorjaar vaak slecht gehumeurd. Hoe dat ook zij, Bill Clinton dirigeert graag en heeft geen enkel talent voor de tweede viool.

Zij die op het droomteam Obama-Clinton vlassen, nemen vaak de zomer van 1960 tot voorbeeld. John Kennedy zocht toen de Texaanse senator Lyndon Johnson aan als kandidaat voor het vice-presidentschap. Er was nochtans een belangrijk verschil: Kennedy had Johnson in de voorverkiezingen verpletterd.

22:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.