30-04-08

Obama breekt met dominee Wright

decorationDe senator noemde Wrights radicale opvattingen 'ridicuul'. "Dit is niet de man die ik twintig jaar geleden heb ontmoet." Obama zei 'woedend' en 'verdrietig' te zijn over het optreden van Wright, die maandag in Washington opzien baarde door de Amerikaanse regering opnieuw te beschuldigen van terrorisme en genocide. De dominee suggereerde ook dat Obama alleen maar afstand van zijn opvattingen had genomen om politieke redenen.

"Zijn opvattingen komen zeker niet overeen met mijn waarden en opvattingen", reageerde Obama. "Als dominee Wright dat politiek opportunisme noemt dan kent hij mij niet goed en afgaande op zijn opmerkingen van gisteren ken ik hem ook niet zo goed als ik dacht." In een veel geroemde toespraak enkele weken geleden verdedigde Obama zijn voormalige dominee nog.

Wright was in opspraak geraakt door videoclips waarin hij onder andere Amerika vervloekte en beweerde dat het aidsvirus was uitgevonden door de regering om zwarte mensen uit te roeien. Obama veroordeelde de uitspraken, maar vroeg ook om begrip voor de woede van Wrights generatie, die is getekend door de Amerikaanse politiek van rassensegregatie. Hij zei ook dat hij Wright niet kon verstoten, 'net zo min als ik de zwarte gemeenschap kan verstoten'.

"Ik heb hem het voordeel van de twijfel gegeven", zei Obama dinsdag. "Maar als hij die ridicule opvattingen dan herhaalt zijn er geen excuses meer. Wat hij zegt, is volledig in tegenspraak met waar ik voor sta, waar Amerika voor staat."

20:30 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

24-04-08

Er komt maar geen einde aan

decoration
Met de uitslag in Pennsylvania gaat de tweestrijd tussen Obama en Clinton onverminderd voort. Voor geen van beide kandidaten is een element opgedoken dat hen zou doen beslissen om de race te stappen, wel integendeel.

Clintons overwinning is voor haar een argument om overtuigd door te gaan. Voor Obama is Clintons succes in Pennsylvania te klein om zijn voorsprong bij het aantal verkozen afgevaardigden in het gedrang te brengen. Als er iets is wat Pennsylvania daarom duidelijk maakt is het wel iets dat we eigenlijk al wisten na de voorverkiezingen in Texas, Ohio, Vermont en Rhode Island op 4 maart: de superdelegates zullen de zaak moeten beslissen. De resultaten in Pennsylvania vallen dan ook niet echt uit de toon in vergelijking met andere staten met een soortgelijk sociaaleconomisch en bevolkingsprofiel.

Traditionele achterban


Als er al enkele opvallendheden vast te stellen zijn dan is het de score die Hillary Clinton bij de traditionele Democratische achterban heeft behaald. Ze haalde bij deze groep het beste resultaat van alle voorverkiezingen tot nog toe, met uitzondering van Arkansas (lang haar thuishaven) en Massachusetts. Daarmee toont ze eens te meer aan dat ze op deze trouwe groep kan terugvallen wanneer twijfels over haar kansen de kop opsteken. Dat gebeurde eerder al in New Hampshire (na haar derde plaats in Iowa, begin januari) en in Ohio en Texas (na Obama's negen opeenvolgende overwinningen in de loop van februari). De hogere deelname van vakbondsleden in de Democratische voorverkiezingen in Ohio en Pennsylvania bevestigt deze vaststelling ook.

Interessant aan de uitslag van Pennsylvania is eveneens dat Clinton erin geslaagd is Obama's voorsprong in een achterstand om te buigen bij een groep kiezers die wel eens een sleutelrol zou kunnen spelen op 4 november: de conservatieve Democraten. Daarmee zet ze een trend verder die was ingezet in Ohio. Het is aanlokkelijk om de verklaring daarvoor te zoeken bij Obama's recente opmerkingen omtrent bittere gevoelens en religie (het zogenaamde Bittergate), maar de cijfers tonen dit niet echt aan. Al voor Bittergate was Obama bij deze groep terrein aan het verliezen. Bovendien blijkt dat zijn achterstand bij de religieuze kiezers in Pennsylvania sterk overeenkomt met de nederlaag die hij eerder in Ohio moest ondergaan.

Strategische stemmen

De voorverkiezingen mogen dan in het voordeel van Clinton uitgedraaid zijn, ze laten ons niet toe van een kentering te spreken. Daarvoor zijn ze immers te veel de uiting van de specifieke problemen van een staat als Pennsylvania. Prominent daarin is het probleem van het industriële verval dat een deel van deze staat teistert en waarmee overwegend Democratische kiezers te maken krijgen in termen van job- en inkomensverlies.

Het relatief lage aandeel van zwarte kiezers (15 procent) speelde dan weer in het nadeel van Obama. Kortom, het beeld van Pennsylvania bevestigt wat al aan de gang was en doet veronderstellen dat het ook op deze wijze verder zal gaan: de ene keer een overwinning voor Obama, de andere keer voor Clinton.

Maar daarmee is de belangrijkste vraag niet beantwoord. Hoe komt het dat er bij de Democraten tot nog toe amper of geen sprake is van strategisch stemmen? Je zou dat ergens kunnen verwachten. Strategisch stemmen bestaat er immers in dat een kiezer om strategische redenen niet voor de kandidaat van zijn eerste keuze, maar voor een andere kandidaat stemt. Meestal gaat het om een stem tegen, eerder dan vóór een kandidaat. Zo kan het zijn dat men op een kandidaat van de tweede keuze stemt omdat deze een grotere kans maakt om het van een persoon te winnen die men absoluut niet verkozen wil zien.

Zo zou men bij de Democraten mogen verwachten dat heel wat Clintonaanhangers voor Obama zouden stemmen om een einde aan de broedertwist te maken en om de partij en de genomineerde toe te laten zich op de slag met John McCain op 4 november voor te bereiden. Obama ligt immers voor als het op het aantal verkozen afgevaardigden aankomt en Clinton kan het alleen nog via de superdelegates winnen. En voor deze laatste is het verre van evident dat ze het resultaat van de voorverkiezingen in het voordeel van Clinton zullen omdraaien.

Met vertrouwen naar 4 november

Toch gebeurt dit niet. Waarom niet? De exitpolls suggereren een mogelijke verklaring. Het lijkt erop dat de meeste Democratische kiezers met vol vertrouwen de verkiezingen van 4 november tegemoet gaan. Zowel in Obama als in Clinton zien ze een kandidaat die het van McCain zal halen. Velen van hen geven overigens aan dat ze ondanks hun voorkeur voor een van beiden kunnen leven met een kandidatuur van de andere.

Kan men deze Democraten ongelijk geven? Amper. Ondanks alle waarschuwingen van waarnemers en analytici blijkt immers dat de Democratische tweestrijd McCain geen voordeel oplevert, nog niet. Dus waarom zou men dan moeten gaan voor de kandidaat van de tweede keuze? Of het nu Clinton of Obama wordt, vele Democratische kiezers lijken er nu al van uit te gaan dat een van hen straks in het Witte Huis zal wonen. Pennsylvania heeft dit gewoon bevestigd.

decoration

18:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

23-04-08

Obama feliciteert Clinton met zege in Pennsylvania

09:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

Obama houdt stand in Pennsylvania

decorationBarack Obama heeft in Pennsylvania niet gewonnen, maar behaalt met 45% van de stemmen een meer dan prima resultaat. Clinton ligt al weken voor in de peilingen maar zag haar voorsprong van 20% uiteindelijk toch herleid worden tot de helft. Het is dus absoluut geen superoverwinning voor haar. Pennsylvania is tenslotte een staat op haar maar gesneden: bijna allemaal blanke kiezers, waaronder veel arbeiders. De typische 'Clinton kiezer' dus. Ook in de race van de kiesmannen levert haar zege weinig op. Ze loopt slechts 14 verkozen kiesmannen in op Obama. Deze laatste behoudt nog steeds een ruimte en comfortabele voorsprong van 154 verkozen delegates.

 

08:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

21-04-08

Wordt Pennsylvania de laatste ronde?

decorationMorgen zijn er opnieuw cruciale voorverkiezingen bij de Democraten. Hillary Clinton hoopt er nog maar eens om met een afgetekende voorsprong te kunnen winnen van Obama. De verwachtingis dat ze ook nu niet fors zal winnen. Ze ligt wel voor in de peilingen en zal naar alle waarschijnlijkheid ook wel meer stemmen halen in Pennsylvania, maar dat volstaat amper om haar achterstand op Obama te verkleinen. Op dit ogenblik heeft Obama immers een voorsprong van 168 verkozen kiesmannen op Clinton. Maar omdat ze haar niet gewonnen wil geven duwt ze de Democraten steeds verder in het moeras. Want hoe langer de strijd duurt hoe slechter. John McCain moet de slagen maar tellen zonder iets te doen. Hopelijk komt er na Pennsylvania eindelijk een einde aan de strijd zodat Obama zich kan concentreren op de campagne tegen McCain.

 

19:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

18-04-08

Voorzitter Democraten wil nu keuze Obama of Clinton

decoration
Howard Dean, voorzitter van het Democratische Nationale Comité, heeft de supergedelegeerden opgeroepen hun keuze voor de presidentskandidaat nu kenbaar te maken.

'We kunnen het ons niet veroorloven twee of drie maanden campagnevoeren te laten lopen,' stelde Dean gisteravond in een interview op CNN, 'we moeten weten wie onze kandidaat wordt.'

Dean zei dat de supergedelegeerden die de doorslag gaan geven op de Nationale Conventie eind augustus, nu eindelijk hun voorkeur moeten uitspreken voor Hillary Clinton of Barack Obama. 'En ik wil dat ze dat vanaf nu gaan doen.'

Van de bijna 800 partijprominenten met stemrecht moeten er nog ruim 300 een keuze maken. In supergedelegeerden heeft Clinton volgens de meeste peilingen een minieme voorsprong op Obama, die wel leidt in 'gewone' gedelegeerden en in totaal aantal stemmen.

Aanstaande dinsdag zijn er voorverkiezingen in Pennsylvania, maar de strijd om de nominatie zal daar niet beslist worden. Zelfs een ruime overwinning levert Clinton naar verwachting niet meer dan 10 gedelegeerden extra op.

decoration

12:30 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

17-04-08

Clinton: Obama kan McCain verslaan

decoration
Ja, ja, ja." Hillary Clinton gaf gisteren tijdens een tv-debat voor het eerst toe dat haar rivaal Barack Obama het presidentschap kan winnen. 
“Maar ik denk dat ik een betere kandidaat ben”, voegde ze er met een glimlach aan toe. Clinton beloofde er ‘alles aan te doen’ om er voor te zorgen dat een Democraat volgend jaar wordt ingezworen als nieuwe president van Amerika.” Haar opmerkingen leken vooral bedoeld om haar partijgenoten gerust te stellen.

Diverse top-Democraten spraken recent hun vrees uit dat de felle ruzies tussen beide kampen de partij zo beschadigen dat de Republikeinen er straks opnieuw met het Witte Huis vandoor gaan. Clinton zelf zou, volgens verschillende media, hebben gezegd dat Obama niet is opgewassen tegen de harde aanvallen van de Republikeinen.

De Amerikanen kregen gisteren alvast een voorproefje van wat Obama te wachten staat als hij de nominatie krijgt. Alle smeulende affaires van de afgelopen maanden kwamen aan bod. Obama kreeg opnieuw vragen over de omstreden uitlatingen van zijn dominee en zijn eigen opmerkingen over de frustraties van kiezers in kleine dorpen. De senator moest ook uitleggen waarom hij geen vlaggetje op zijn revers draagt, zoals veel andere politici.

Vooral in Republikeinse kringen wordt dat gezien als een gebrek aan vaderlandsliefde. “Ik houd van dit land en ik heb nooit gezegd dat ik geen vlagspeldje wil dragen. Maar ik denk dat Amerikanen zich niet laten afleiden door dat soort details en meer geïnteresseerd zijn in wat voor soort opperbevelhebber ik zal zijn”, aldus Obama.

Hij werd ook aan de tand gevoeld over zijn relatie met William Ayers, een prominent lid van de links radicale groep Weather Underground die in de jaren zeventig bomaanslagen pleegden op Amerikaanse overheidsgebouwen. De connectie tussen de senator en Ayers kreeg de afgelopen weken vooral op internet en op de Republikeinse zender Fox News veel aandacht. Obama noemde Ayers ‘een man die bij mij in de buurt woont’.

“Ik geloof niet dat het feit dat ik iemand ken die veertig jaar geleden, toen ik acht jaar oud was, verwerpelijke dingen heeft gedaan, op een of andere manier op mijn waarden en normen afstraalt.” En hij vervolgde. “Ik ben ook vriendelijk tegen Tom Coburn, een van de meest conservatieve Republikeinen in de Senaat, die tijdens zijn campagne opperde mensen die abortussen uitvoeren de doodstraf te geven.

Moet ik me ook verontschuldigen voor zijn uitlatingen?” Hillary Clinton was niet te beroerd om er nog een schepje bovenop te doen. “Ik meen me te herinneren dat Obama ook met Ayers in het bestuur van een organisatie zat”, zei ze. Maar Obama sloeg terug: “President Clinton gaf twee leden van de Weather Underground amnestie dat lijkt me wel iets relevanter dan dat ik in dezelfde bestuursraad zat met iemand die dergelijke acties 40 jaar geleden pleegde.”

decoration

19:30 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

16-04-08

Meerderheid Democraten wil Obama als president

Image: Barack ObamaDe meerderheid van de Democraten in de VS geeft in de tweestrijd om de Democratische nominatie voor de presidentsrace de voorkeur aan Barack Obama boven Hillary Clinton. Dat blijkt uit een nieuwe enquête, Voor de zwarte senator is 51 procent van de Democraten gewonnen, terwijl slechts 41 procent een voorkeur heeft voor de voormalige first lady.

Obama wordt ook een grotere kans toegedicht om begin november de Republikein John McCain te verslaan: 62 procent van de Democraten denkt dat Obama meer winstkansen heeft dan Hillary. In februari was slechts 42 procent die mening toegedaan. Clinton heeft meer "leidinggevende capaciteiten" dan de vaak nog als "onervaren" bestempelde zwarte senator: 49-44 luidt de score, en dat is teleurstellend voor Clinton, die met haar nadruk op haar "rijke ervaring" drie maanden geleden het thema nog "won" met 58 procent.

decoration

20:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)