30-04-08

Obama breekt met dominee Wright

decorationDe senator noemde Wrights radicale opvattingen 'ridicuul'. "Dit is niet de man die ik twintig jaar geleden heb ontmoet." Obama zei 'woedend' en 'verdrietig' te zijn over het optreden van Wright, die maandag in Washington opzien baarde door de Amerikaanse regering opnieuw te beschuldigen van terrorisme en genocide. De dominee suggereerde ook dat Obama alleen maar afstand van zijn opvattingen had genomen om politieke redenen.

"Zijn opvattingen komen zeker niet overeen met mijn waarden en opvattingen", reageerde Obama. "Als dominee Wright dat politiek opportunisme noemt dan kent hij mij niet goed en afgaande op zijn opmerkingen van gisteren ken ik hem ook niet zo goed als ik dacht." In een veel geroemde toespraak enkele weken geleden verdedigde Obama zijn voormalige dominee nog.

Wright was in opspraak geraakt door videoclips waarin hij onder andere Amerika vervloekte en beweerde dat het aidsvirus was uitgevonden door de regering om zwarte mensen uit te roeien. Obama veroordeelde de uitspraken, maar vroeg ook om begrip voor de woede van Wrights generatie, die is getekend door de Amerikaanse politiek van rassensegregatie. Hij zei ook dat hij Wright niet kon verstoten, 'net zo min als ik de zwarte gemeenschap kan verstoten'.

"Ik heb hem het voordeel van de twijfel gegeven", zei Obama dinsdag. "Maar als hij die ridicule opvattingen dan herhaalt zijn er geen excuses meer. Wat hij zegt, is volledig in tegenspraak met waar ik voor sta, waar Amerika voor staat."

20:30 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.