17-04-08

Clinton: Obama kan McCain verslaan

decoration
Ja, ja, ja." Hillary Clinton gaf gisteren tijdens een tv-debat voor het eerst toe dat haar rivaal Barack Obama het presidentschap kan winnen. 
“Maar ik denk dat ik een betere kandidaat ben”, voegde ze er met een glimlach aan toe. Clinton beloofde er ‘alles aan te doen’ om er voor te zorgen dat een Democraat volgend jaar wordt ingezworen als nieuwe president van Amerika.” Haar opmerkingen leken vooral bedoeld om haar partijgenoten gerust te stellen.

Diverse top-Democraten spraken recent hun vrees uit dat de felle ruzies tussen beide kampen de partij zo beschadigen dat de Republikeinen er straks opnieuw met het Witte Huis vandoor gaan. Clinton zelf zou, volgens verschillende media, hebben gezegd dat Obama niet is opgewassen tegen de harde aanvallen van de Republikeinen.

De Amerikanen kregen gisteren alvast een voorproefje van wat Obama te wachten staat als hij de nominatie krijgt. Alle smeulende affaires van de afgelopen maanden kwamen aan bod. Obama kreeg opnieuw vragen over de omstreden uitlatingen van zijn dominee en zijn eigen opmerkingen over de frustraties van kiezers in kleine dorpen. De senator moest ook uitleggen waarom hij geen vlaggetje op zijn revers draagt, zoals veel andere politici.

Vooral in Republikeinse kringen wordt dat gezien als een gebrek aan vaderlandsliefde. “Ik houd van dit land en ik heb nooit gezegd dat ik geen vlagspeldje wil dragen. Maar ik denk dat Amerikanen zich niet laten afleiden door dat soort details en meer geïnteresseerd zijn in wat voor soort opperbevelhebber ik zal zijn”, aldus Obama.

Hij werd ook aan de tand gevoeld over zijn relatie met William Ayers, een prominent lid van de links radicale groep Weather Underground die in de jaren zeventig bomaanslagen pleegden op Amerikaanse overheidsgebouwen. De connectie tussen de senator en Ayers kreeg de afgelopen weken vooral op internet en op de Republikeinse zender Fox News veel aandacht. Obama noemde Ayers ‘een man die bij mij in de buurt woont’.

“Ik geloof niet dat het feit dat ik iemand ken die veertig jaar geleden, toen ik acht jaar oud was, verwerpelijke dingen heeft gedaan, op een of andere manier op mijn waarden en normen afstraalt.” En hij vervolgde. “Ik ben ook vriendelijk tegen Tom Coburn, een van de meest conservatieve Republikeinen in de Senaat, die tijdens zijn campagne opperde mensen die abortussen uitvoeren de doodstraf te geven.

Moet ik me ook verontschuldigen voor zijn uitlatingen?” Hillary Clinton was niet te beroerd om er nog een schepje bovenop te doen. “Ik meen me te herinneren dat Obama ook met Ayers in het bestuur van een organisatie zat”, zei ze. Maar Obama sloeg terug: “President Clinton gaf twee leden van de Weather Underground amnestie dat lijkt me wel iets relevanter dan dat ik in dezelfde bestuursraad zat met iemand die dergelijke acties 40 jaar geleden pleegde.”

decoration

19:30 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.