01-04-08

Hillary please: stop ermee, het is voorbij!

decoration
Spannende cijfers zijn misleidend. De opiniepeilingen laten een nek-aan-nek race zien tussen Clinton en Obama met steeds een lichte voorsprong voor Barack Obama. Ook de eindsprint van John McCain tegen Obama of Clinton wordt bloedstollend spannend. Maar die spannende cijfers zijn waarschijnlijk misleidend.
Hoe groot zal de frustratie zijn bij de Democraten als een van hun twee kandidaten verliest. Gallup Poll heeft dat onderzocht: Het nieuws is rampzalig voor Barack én Hillary.

Er zijn natuurlijk verstokte linkse Democraten die nooit op een Republikein stemmen. Maar er zijn ook veel gematigde Democraten die wél bereid zijn tot politiek haasje-over. Als Obama de kandidaat wordt, vertrekken miljoenen Hillary-aanhangers naar het McCain kamp. Een veel grotere groep vertrekt als Hillary de kandidaat wordt. Uit weer een andere peiling blijkt dat veel Democraten helemaal niet gaan stemmen als hun favoriete kandidaat afvalt.

De bittere werkelijkheid is dus dat veel Obama-aanhangers gloeiend de pest hebben aan Hillary. Omgekeerd moeten veel Clinton-fans er niet aan denken dat Obama president wordt. Zelfs als die voorspellingen slechts voor de helft kloppen kan dit fataal zijn voor de verkiezing van een Democraat.

In werkelijkheid is het dus geen 50-50 race tussen Republikeinen en Democraten. Zo gauw bij de Democraten één kandidaat de strijdbijl begraaft, vluchten miljoenen gefrustreerde Democraten naar John McCain.

Dan herhaalt McCain misschien het politieke huzarenstukje van oud-president Ronald Reagan. Hij wist als rechtse Republikein veel gematigde Democraten voor zich te winnen. Die baalden van de toenmalige Democratische kandidaten (Jimmy Carter in 1980 en Walter Mondale in 1984). De stembuszeges van Reagan luidden het begin in van langdurige Republikeinse heerschappij en diepe Democratische malaise in Washington.

Maar laat ik niet op de feiten vooruit lopen. Dit is nu de politieke realiteit: Hillary kan alleen in theorie nog winnen. Een record-aantal Amerikanen (48 procent) heeft een negatief oordeel over haar (37 procent is positief; 15 procent neutraal). In geen jaren heeft ze zó veel tegenstanders gehad. Bij Obama gebeurt het omgekeerde: Hij heeft steeds meer medestanders.

De twee Democraten bekogelen elkaar nu lang genoeg met politieke kluiten modder. Samenwerking tussen Barack en Hillary (eensgezind de strijd aangaan met John McCain) lijkt uitgesloten. Om nog grotere schade voor de Democraten te voorkomen moet Hillary er dus gewoon mee ophouden.

Maar Hillary luistert niet naar partijgenoten die haar adviseren er mee te stoppen. Integendeel, ze reageert er bijna verontwaardigd op. Hillary en Bill Clinton staan bekend om hun politieke vechtlust. Ook na grote tegenslag overleven ze steeds. Hillary mag daar trots op zijn. Ze weet als geen ander wat het is om keihard terug te vechten.

Maar het kan raar gaan in de politiek. Jarenlang voerden radicale Republikeinen een verbeten "Stop Hillary"-campagne. Nu groeit in haar eigen Democratische partij een beweging met hetzelfde motto! Er komt een moment dat de "Come Back Girl" genoegen moet nemen met de titel "Go Back Girl". Beter laat dan nooit.

decoration

19:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.