22-03-08

Gouverneur New Mexico steunt Obama

decoration
Bill Richardson heeft zijn steun uitgesproken voor Barack Obama. De keuze van de gouverneur van New Mexico, die in januari zijn eigen poging om president te worden opgaf, is een mooie opsteker van Obama, die zegt “ vereerd te zijn”. 

Richardson is een invloedrijk man binnen de Democratische partij en zowel Clinton als Obama hadden intensief geprobeerd hem voor hun kamp te winnen. Clinton liet menig belangrijk medestander bellen (onder wie natuurlijk haar echtgenoot), Obama belde zelf. 

“Obama was een precisiebombardement, de Clintons waren tapijtbommen,” grapte Richardson tegen de New York Times

Na weken speculatie kiest Richardson nu dus voor Obama. “Hij is een unieke leider die onze natie kan verenigen en Amerika’s morele leiderschap in de wereld kan herstellen. 

De keuze van Richardson is opvallend, omdat hij een goede band heeft met de familie Clinton. Richardson vervulde belangrijke posten in de regering Clinton, onder andere als VN-ambassadeur. 

En de beide Bills staan ook persoonlijk op goede voet: laatste keken ze nog gezamenlijk naar de superbowl, onder het genot van gebarbecuede kippepootjes. 

Dat hij nu toch voor Hillary’s tegenstander kiest, moet pijnlijk zijn voor de Clintons. 

“Hillary Clinton is een voornaam leider met enorm veel ervaring,” legde Richardson zijn keuze uit. “maar Obama zal een groots en historisch president zijn, die ons de verandering zal brengen die we zo nodig hebben.”

Mogelijk hoopt Richardson zelf te kunnen bijdragen aan die verandering. Hij laat al lang weinig subtiel doorschemeren wel in te zijn voor de post van vicepresident. Sommigen zagen zijn onwaarschijnlijk presidentiële campagne ook als nauwelijks meer dan een sollicitatie daarvoor. 

Vooralsnog doet Obama daar geen uitspraak over en volstaat het hem met Richardson te roemen om zijn uitgebreide ervaring in het buitenland. “Gouverneur Richardson heeft altijd overtuigend gesproken over mondiale veiligheid, vrede en rechtvaardigheid.” 

In het binnenland kan de steun van latino Richardson helpen met het bereiken van een kiezersgroep die tot nu toe telkens voor Clinton kozen.

decoration

21:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.