20-03-08

Geen nieuwe voorverkiezingen in Florida: wat nu?

decorationIn Florida worden geen nieuwe voorverkiezingen gehouden. Dat heeft de Democratische partij in de Sunshine State laten weten. De voorzitster van de Democraten in Florida zei dat alle opties zijn onderzocht, maar dat geen enkele geschikt was voor Florida. Hiermee komt de bal in het kamp van de DNC, de landelijke Democratische partij, om te beslissen over de 210 gedelegeerden van de staat. Zij mogen op de conventie in augustus niet stemmen, omdat Florida de voorverkiezing te ver naar voren had geschoven. 

Er werd in Florida wel gestemd op 29 januari, maar deze verkiezing werd gehouden zonder toestemming van de Democraten en daarom werd er geen campagne gevoerd en telt de uitslag niet mee. Hetzelfde gebeurde trouwens in Michigan. Hillary Clinton die de verkiezing (die er eigenlijk geen was) won pleit er sindsdien voor om de stemmen van Florida alsnog mee te laten tellen. De Clinton-campagne zette in een reactie op het afgelasting in Florida Barack Obama onder druk om daarmee akkoord te gaan. Maar hij zou goed gek moeten zijn om dit te aanvaarden want Obama heeft niet eens campagne gevoerd in Florida en in Michigan stond hij zelfs niet eens op de stembrief.

Clinton wil dus dat Obama een uitslag aanvaardt waarvan op voorhand was afgesproken dat die niet zou meetellen. Ze wil dus de regels van het spel veranderen tijdens het spel omdat haar dat goed uitkomt. Maar zo werkt het natuurlijk niet. Ofwel komen er nieuwe verkiezingen waar Obama volwaardig campagne kan voor voeren, ofwel worden de stemmen gewoon 50/50 verdeeld over beide kandidaten. Een andere democratische optie is er niet. Maar omdat de Clintons niet terugdeinzen voor het gebruik van ondemocratische methodes moet Obama dit van zeer nabij blijven opvolgen.

20:30 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.