19-03-08

Obama houdt historische toespraak

decoration
Met een door sommigen als historisch omschreven toespraak heeft de zwarte Democratisch presidentskandidaat Barack Obama gisteren het rassenvraagstuk in de Verenigde Staten op de verkiezingsagenda gezet.

Obama moest wel. Hij was de afgelopen dagen steeds verder in de verdediging gedrukt vanwege zijn banden met de radicale dominee Jeremiah Wright, de man die zijn huwelijk sloot en zijn kinderen doopte. Talloze keren was op televisie te zien hoe Wright in preken de VS vervloekt en zegt dat het land de aanslagen van 11 september 2001 over zichzelf heeft afgeroepen.

Obama veroordeelde de opmerkingen van zijn geestelijke gisteren onverbloemd. "Ze zaaien verdeeldheid, waar eenheid nodig is." Toch verstootte hij Wright niet. Hij zei wel te begrijpen waar de denkbeelden van de geestelijke vandaan kwamen. "Zelf ben ik een product van een zwarte vader en een blanke moeder. Ik had een liefdevolle blanke oma, maar ook die sloeg wel eens haatdragende taal over zwarten uit. Zo is dat ook met Wright. Ik ben het vaak met hem oneens, maar hij is wel de man die mij twintig jaar geleden het geloof heeft leren kennen."

In zijn toespraak in Philadelphia ging Obama echter veel verder dan het afstand nemen van zijn dominee. "De problemen tussen de verschillende rassen die nu komen bovenborrelen, geven aan hoe gevoelig de verhoudingen nog liggen. Het is een deel van onze maatschappij dat nog niet perfect is. Ik ben echt niet zo naïef dat we deze problemen tijdens de verkiezingen allemaal oplossen, maar als we nu weer allemaal in onze eigen hoek gaan staan, dan komen we er nooit samen uit."

De toespraak van Obama werd breed geprezen. "Een juweel van een politieke speech, zowel politiek als emotioneel", sprak de rechtse commentator Marc Ambinder. Zijn collega Marc Sullivan noemde het de beste rede over het Amerikaanse rassenvraagstuk in zijn leven. "Dit is de toespraak waar onze generatie op heeft zitten wachten."

decoration

18:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.