05-02-08

Super Tuesday zorgt voor hoogspanning bij Democraten

decoration
Vooral aan Democratische zijde belooft 'Super Tuesday', de voorverkiezingen die vandaag in tientallen VS-staten plaatsvinden, de spanning ten top te drijven. Uit een pasverschenen opiniepeiling voor televisiezender CNN blijkt dat Hillary Clinton de voorbije dagen flink terrein heeft ingeboet op haar zwarte rivaal Barack Obama. Volgens de peiling moet Clinton zelfs de leiderspositie prijsgeven die ze de jongste maanden nationaal had opgebouwd. De senatrice uit New York haalt 46% van de stemmen, tegenover 49% voor Obama.

Naar de electorale kalender vertaald betekent dit dat, anders dan Clinton had verhoopt, de slag na vandaag vermoedelijk niet gestreden zal zijn. Terwijl zij goed scoort op thema's als volksgezondheid en economie, geldt Barack Obama als de kandidaat met de beste oplossing voor het probleem-Irak.

Dat Obama zo sterk oprukt, heeft meerdere redenen. Enerzijds haalde hij minder dan twee weken geleden een verpletterende overwinning in de staat South Carolina, anderzijds kreeg hij de jongste dagen steun van invloedrijke stemmen als Caroline Kennedy, dochter van wijlen president John F. Kennedy, of nog, Maria Shriver, de echtgenote van gouverneur van California Arnold Schwarzenegger. Vooral wie in die laatste deelstaat wint, de volkrijkste van de VS, zet een flinke stap richting de finale nominatie voor de presidentsverkiezingen van november.

 decoration

08:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.