27-01-08

Monsterzege voor Obama in South Carolina

decoration
Barack Obama heeft gedaan wat hij moest doen: winnen in South Carolina. Zijn overwinning is groter dan elke poll had voorspeld. Obama behaalde maar liefst 55% van de stemmen, Clinton strandde op 27% en Edwards op 18%. De ruimte voorsprong dankt Obama aan het feit dat ook 25% van de blanke kiezers voor hem koos. Dit is een prima zaak.

Want zijn overwinning houdt ook een gevaar in. De Clintons zullen er alles aan doen om Obama in de hoek te krijgen van de zwarte kandidaat die er alleen is voor de zwarte kiezers. De inwoners van South Carolina zijn immers overwegend zwart. Maar Obama beseft dit en in zijn toespraak benadrukte hij nog eens dat hij staat voor een Verenigd Amerika en geen verdeeld. Hij is dus een kandidaat voor alle Amerikanen en niet voor één groep.

Obama schildere in zijn toespraak, die werd onderbroken door scanderende aanhangers, de uitslag ook af als een overwinning op het cynisme, de status quo en de aloude negatieve campagnetechnieken. Dit was een duidelijke vingerwijzing naar Clinton die al weken een moddercampagne voert tegen Obama.

Met deze overwinning staat Obama nu in een prima positie om naar Super Tuesday te gaan. Dan wordt in 22 staten gestemd en zal blijken hoe sterk het Obama-effect is. Barack Obama en zijn aanhangers geloven er nu meer dan ooit in en zeggen: YES WE CAN!

08:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.