21-01-08

Barack Obama blijft ook na Nevada gevaarlijke underdog

decoration
De spannende tweestrijd aan Democratische kant is mogelijk na Super Tuesday, op 5 februari, nog niet beslist.

Hillary Clinton en Barack Obama streden in Nevada beiden hard voor een tweede overwinning. Het was Clinton die er zaterdag mee wegliep, met 51 procent van de stemmen. Maar Obama eindigde, net als eerder in New Hampshire, vlak achter haar.

De derde kandidaat, John Edwards, kreeg slechts 4 procent. De eerste conclusie van Nevada is dus dat de tweestrijd die de VS in zijn ban houdt, gewoon doorgaat. Een maand geleden was Nevada nog voorbestemd de kroning van Hillary Clinton te worden.

Nu houden waarnemers er rekening mee dat de tweestrijd tussen beide goed gefinancierde kandidaten ook na Super Tuesday, 5 februari, nog niet is beslecht. Sommigen voorspellen zelfs dat Clinton en Obama tot op de Conventie in augustus om gedelegeerden zullen strijden. Dat op zichzelf is een kleine triomf voor Barack Obama.

Want Nevada toonde opnieuw waarom hij de underdog blijft. Clinton had het establishment aan haar zijde, voerde fel en georganiseerd campagne. De keuze van de machtige vakbond Culinary Workers Union hielp Obama niet. Veel leden stemden toch op Hillary.

Misschien nog wel belangrijker dan de uitslag waren in Nevada de exit-polls. Daaruit bleek dat driekwart van de latino’s op Clinton stemde, en 80 procent van de zwarten op Obama. In South Carolina, waar zaterdag wordt gestemd, zal dat Obama ten goede komen. De helft van de Democratische kiezers is er zwart.

Maar de latino’s spelen weer een grotere rol op Super Tuesday. Bovendien heeft Clinton laten zien dat ze het bij bijna alle lagen van de bevolking goed doet, terwijl Obama’s aanhang overwegend uit jongeren en zwarten bestaat. Het blijft de vraag of hij buiten deze groepen kan groeien.

decoration

20:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.