16-01-08

Clintons blijven met modder gooien naar Obama

decoration
Wie op de e-mail-lijst van de Hillary Clinton-campagne staat, moet zich erbij neerleggen dat zijn IN-box wordt overspoeld met eindeloze hoeveelheden goed nieuws over de kandidaat: haar plannen, wie haar steunt, welke krant iets positiefs over haar heeft geschreven.

Maar de laatste week komen er steeds meer aanvallen op Barack Obama, Clintons rivaal. Zij staat nog steeds voor in de landelijke peilingen, maar de komende verkiezingen in Nevada en South Carolina zou hij best eens kunnen winnen. Anders dan eerst het geval leek, moet er worden gevochten voor Hillary de Democratische nominatie binnen heeft. En op dat gebied heeft het echtpaar Clinton een reputatie te verliezen.

Dus krijgt de geïnteresseerde e-mail-ontvanger een nuttig ‘Fact sheet over de 129 ‘aanwezig’-stemmen van senator Obama in het parlement van Illinois’. Of een uiteenzetting van Clintons veiligheidsadviseur dat Obama in de afgelopen jaren niet altijd op de strikte anti-oorlogslijn zat waar hij nu zo trots mee campagne voert.

Hillary Clinton wil de verwijten aan Obama’s adres graag persoonlijk herhalen bij een nationaal tv-programma als Meet The Press, zoals ze zondag deed. Zij en Bill Clinton hebben bitter geklaagd dat de media, gefascineerd door het charisma van Obama, niet kritisch naar diens daadwerkelijke optreden als politicus kijken. Ze nemen de onttovering nu zelf ter hand.

decorationObama wordt door hen afgeschilderd als iemand die mooie toespraken over verandering houdt, maar eigenlijk opportunistisch is. Critici noemen Clinton brutaal: zij heeft immers zelf als senator voor de cruciale resolutie over de inzet van geweld in Irak gestemd en de oorlog verdedigd - in een tijd dat Obama zich er openlijk tegen keerde. Op internet wordt de Clinton-tactiek vergeleken met die van Bush’ campagnebrein Karl Rove: twijfel zaaien over de tegenstander, juist op diens sterke punten.

Verdraaiingen schuwt de Clinton-campagne evenmin: Obama wordt beschuldigd van een slappe houding inzake het recht op abortus in zijn tijd als senator in Illinois. Bij sommige stemmingen ‘aanwezig’ stemde, blanco dus.

In werkelijkheid ontving Obama een ‘honderd procent-score’ voor zijn opstelling inzake abortus van verschillende lobby-groepen voor vrije keuze. Nadat Clinton de beschuldiging in een kleurenfolder had verspreid onder Democratische vrouwen in New Hampshire, lieten deze organisaties opnieuw weten dat Obama’s ‘aanwezig’-stemmen juist waren aangemoedigd door de vrije keuzelobby. Zo hoopte men gematigde Republikeinen over te halen hetzelfde te doen en de anti-abortusmaatregelen te doen sneuvelen.

Van Obama komen minder gerichte aanvallen op de Clintons. Wel schildert hij ze steeds indirect af als calculerende krachten die de status quo willen voortzetten. En deze week waren het zijn medewerkers die de Clintons in een kwaad daglicht stelden.

Ze zouden racistische bijbedoelingen hebben gehad toen Bill Clinton Obama’s Irak-opstelling een ‘sprookje’ noemde, en ook toen Hillary stelde dat Martin Luther Kings dromen nooit zouden zijn uitgemond in een wet op de burgerrechten zonder het praktische werk van president Johnson.

Beide kandidaten beschuldigden elkaar er van de ‘rassenkaart’ te spelen. Om het af te maken refereerde een (zwarte) bondgenoot van Clinton weer eens aan Obama’s vroegere drugsgebruik.

De campagne is nu zo bitter van toon geworden, dat commentatoren vrezen voor schade aan de Democratische Partij. Zowel Obama als Hillary hebben dinsdag verzoenende verklaringen afgelegd. Obama verzekerde dat de Clintons altijd ‘aan de goede kant van de burgerrechten-strijd hebben gestaan’. Clinton stelde voor ‘bij elkaar te komen’. Zij en Obama staan inzake burgerrechten en hun helden Kennedy en King ‘aan dezelfde kant’.

Zulke vriendelijke woorden heeft de Inbox lang niet bevat.

decoration

19:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.