14-01-08

Clinton valt Obama opnieuw aan

decoration
De Democritische presidentskandidaten Hillary Clinton en Barack Obama zijn dit weekeinde hard in aanvaring gekomen over één van de gevoeligste onderwerpen in de Amerikaanse samenleving: ras. 

Zondag beschuldigde Clinton de supporters van Obama ervan dat zij haar beschuldigen van racisme. Clinton had zich de woede van zwarte leiders op de hals gehaald door vorige week opmerkingen te maken over burgerrechtenactivist Martin Luther King. 

"De droom van King werd pas realiteit toen president Johnson in 1964 de Civil Rights Act ondertekende", zei Clinton voor het tv-station Fox News. Ze probeerde daarmee haar claim kracht bij te zetten dat Amerika een ervaren president nodig heeft om dingen veranderd te krijgen. 

Ervaren
Clinton presenteert zich in de Democratische race als de ervaren kandidaat. Volgens de Clinton-campagne heeft Obama te weinig ervaring om president te worden en gebruikt hij slechts mooie woorden over verandering tijdens zijn campagne. 

Met haar opmerkingen wekte Clinton volgens critici de suggestie dat Johnson meer zou hebben betekend voor de emancipatie van zwarten dan Martin Luther King. 

Zondag weerlegde Clinton dat in een andere talkshow, met toch nog een sneer richting Obama. "Dr. King gaf niet alleen speeches, hij marcheerde, hij organiseerde. En hij voerde campagne, onder meer voor Johnson, om iemand in het Witte Huis te krijgen die zijn levenswerk en idealen in beleid kon omzetten."

In de talkshow zei Clinton verder dat de Obama-aanhang haar woorden opzettelijk proberen te verdraaien. Obama reageerde door te zeggen dat het belachelijk is om te denken dat zijn team Clinton beschuldigt van racisme. 

South Carolina
De scherpe woordenwisselingen komen in de aanloop naar de voorverkiezingen in South Carolina. Daar is de helft van het electoraat zwart. 

Afrikaans-Amerikanen zijn traditioneel aanhangers van de Clintons. Bill Clinton werd wel de eerste 'zwarte' president van Amerika genoemd. Maar nu Obama serieuze kans maakt op de Democratische nominatie, zouden de zwarte Amerikanen wel eens naar Obama kunnen overlopen. 

Als dat gebeurt, is de kans groot dat Obama de cruciale voorverkiezing in South Carolina op zijn naam schrijft. En daarmee weer een stap dichterbij de Democratische nominatie is.

decoration

18:30 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.