12-01-08

Waarvoor staat Obama?

decorationDe oorlog in Irak: Obama heeft zich altijd verzet tegen de Amerikaanse militaire interventie. Hij wil snel een vermindering van Amerikaanse troepen en vrijwel volledige terugtrekking eind 2009.

De strijd tegen terreur: Obama vindt dat de VS meer troepen moeten inzetten in Afghanistan en desnoods moeten ingrijpen in Pakistan. Daarnaast wil Obama dat de VS veel meer zijn 'zachte' krachten gebruiken: het bevorderen van onderwijs, gezondheidszorg, goed bestuur in landen in het Midden-Oosten.

Klimaatbeleid: Obama wil de uitstoot van broeikasgassen in 2050 met liefst 80 procent teruggebracht hebben. Daartoe moeten bedrijven CO2-rechten krijgen, die ze kunnen verkopen als ze minder vervuilen.

De markt moet, met wat hulp van de overheid, zorgen voor een veel energie-efficiëntere economie. In 2020 moet 20 procent van de energie in de VS duurzaam zijn.

Gezondheidszorg: Obama wil dat alle Amerikaanse kinderen een zorgverzekering krijgen, te betalen uit de belastingvoordelen die Bush uitdeelde aan hen die meer dan een kwart miljoen dollar per jaar verdienen. Voor de 47 miljoen Amerikanen zonder zorgpolis moet die verzekering goedkoper worden.

Immigratie: Obama wil dat de VS een immigratieland blijft. Hij stemde tegen een wet die het Engels verplicht stelt als nationale taal. Hij wil wel Amerikaanse werknemers bescherming bieden tegen loonconcurrentie van immigranten.

Verdeling van de welvaart: Obama wil een offensief beginnen tegen armoede. Daarvoor steunt hij een aantal overheidsprogramma's die de armsten ondersteunen bij huisvesting, onderwijs en opvoeding.
decoration

11:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.