30-08-07

Obama in New Orleans, twee jaar later

DIV

21:30 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

25-08-07

Obama maakt Cubanen het hof

decorationDe Amerikaanse Cubanen moet vrij kunnen reizen naar Cuba en ongelimiteerd geld kunnen sturen naar hun familie op het eiland. Dat schrijft presidentskandidaat Barack Obama in de krant Miami Herald.

De Democraat wil een agressieve diplomatie voeren om democratische hervormingen af te dwingen bij het Castro-regime. De zwarte senator hoopt met zijn standpunten de Cubanen het hof te maken.

Obama noemt het restrictieve beleid van de regering Bush een ‘strategische blunder.’ De president beperkte bezoekrechten van Amerikaanse Cubanen van een keer per jaar tot eens in de drie jaar. Gezinnen mogen nu elk kwartaal driehonderd dollar in plaats van drieduizend dollar naar familie sturen. Die beslissing maakte de Cubanen volgens Obama alleen maar afhankelijker van het Castro-regime en isoleerde ze van de Amerikaanse Cubanen.

De grote, invloedrijke Cubaanse gemeenschap in Florida wordt gezien als de sleutel naar de overwinning in de zuidelijke staat, die als een van de eerste voorverkiezingen houdt.

De Democraat kan bovendien profiteren van het feit dat de Clintons bij de Cubanen niet erg populair zijn. Bij velen staat de uitzetting van het jongetje Elian in 2000 op bevel van toenmalig president Bill Clinton, vers in het geheugen.

Presidentskandidaten kozen tot nu toe vrijwel altijd voor de lijn van de bannelingen, die vlak na Castro’s machtsgreep vaak met hun hele families naar de VS kwamen, en schaarden zich achter een totaal embargo. Maar de discussie binnen de Cubaanse gemeenschap is aan het kantelen. De afgelopen jaren kwamen Cubaanse vluchtelingen in kleine bootjes naar de VS. Zij moesten vaak familieleden achterlaten en willen graag geld sturen en het eiland bezoeken. Dit voorjaar bleek uit een peiling dat meer dan de helft van de Cubanen nu voor het schrappen van reisrestricties is. Obama hoopt dat sentiment te verzilveren. Vorige maand kwam Obama al onder vuur te liggen toen hij aangaf de leiders van Noord-Korea, Iran, Syrië, Venezuela en Cuba te willen ontmoeten. Hillary Clinton noemde Obama prompt ‘onverantwoordelijk en naïef’ en scoorde punten door zichzelf te presenteren als de ervaren politica.

Obama’s plan is positief ontvangen door de Democratische partijleiders in Miami. De invloedrijke Cuban Liberty Council keurde het echter af en noemde de senator ‘slecht geïnformeerd. Obama spreekt het komende weekend op dezelfde plek waar Republikein Ronald Reagan de harten van de Cubanen veroverde met de kreet. ‘Cuba Si, Castro No’.

decoration


11:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

23-08-07

Hillary flip flops 2

DIV

21:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

20-08-07

Gore en Obama dream team?

decoration
Indien de vroegere Amerikaanse vicepresident Al Gore zich toch kandidaat stelt voor het Witte Huis, zou hij onder de Democractische kiezers als beste uit de bus komen. Dit blijkt uit een opiniepeiling waarover The Guardian heeft bericht. Gore heeft herhaaldelijk gezegd geen kandidaat te zullen zijn. Maar zijn strijd tegen de klimaatsverandering voeden speculaties dat hij zijn mening wel eens kan herzien, aldus The Guardian.

Volgens de poll van 7News en de Suffolk University in New Hampshire zou in het kleine belangrijke staatje Suffolk waar op 22 januari het startschot wordt gegeven voor de voorverkiezingen in beide partijen, Hillary Clinton ruim voorop liggen op de andere officiële kandidaten. Ze zou 37% van de Democratische stemmen krijgen, tegen 19% voor Barack Obama en 9% voor John Edwards.

Maar als Gore zou pogen het Democratische ticket te veroveren, zou 29%  van de aanhangers van Clinton naar hem overstappen. Alle overstappen meegerekend, zou Gore aan kop komen te liggen met 32%.

Indien dit zou gebeuren smeden fans van Gore en Obama nu al hun Democratisch dream team: Gore - Obama. Ze hebben zelfs al een website: www.go-08.org

Of het zover komt hangt af van Gore die zich kandidaat zal moeten stellen en de nominatie moet zien binnen te halen. Dan valt nog te bezien of hij Obama neemt als running mate én of deze laatste dan ook zelf wil. Obama verklaarde eerder niet te gaan voor het tweede hoogste ambt, dat van vice-president, maar wel voor het hoogste dat van president.

Het blijven dus allemaal speculaties maar in de politiek kan veel veranderen op één dag.

20:01 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

17-08-07

Obama loopt terug in

decorationObama heeft wat van de opgelopen achterstand terug ingehaald. Dit blijkt uit de meest recente peiling van Rasmussen. Obama ziet zijn aanhang stijgen van 22% naar 25%, terwijl Clinton haar achterban zakt van 44% naar 40%. Het verschil wordt dus met 7% kleiner. Dit zal wel te maken hebben met het feit dat Clinton wordt geconfronteerd met haar uitspraken uit het verleden over het gebruik van nucleaire wapens. Daarover had ze eerder Obama fel aangevallen. Er blijft dus nog zeker hoop voor Obama.

14:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

16-08-07

Hillary flip flops

DIV

Hillary Clinton valt Obama. Ze verwijt Obama onverantwoord gedrag over de inzet van nucleaire wapens. Maar wat zei ze er zelf eigenlijk over? Na John Kerry doet nu ook Hillary Clinton aan flip flopping.

19:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

15-08-07

A New Day is Dawning. Obama.

DIV

14:30 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

13-08-07

Obama verliest terrein door uitschuiver

decorationBarack Obama loopt steeds meer achterstand op tegenover Hillary Clinton voor de Democratische nominatie. Clinton staat nu op 44%, Obama op slechts 22%. De reden voor de terugval is te wijten aan een uitschuiver op het vlak van buitenlandpolitiek. Clinton en de andere Democratische kandidaten hakten genadeloos in op Obama en verweten hem onervarenheid. Iedereen weet dat naar perceptoe toe dit de zwakke flank is van Obama. Na het You Tube debat kon hij nog flink én terecht terugslaan naar Hillary Clinton door te zeggen dat zij als zogezegd ervaren senator wel de inval in Irak steunde. Met andere woorden: zoveel bakte ze ook niet van.

Daarna liep het echter fout toen Barack Obama een lezing gaf over buitenlandse politiek. Hiermee wou hij bewijzen dat hij wel degelijk ervaren genoeg is op dat vlak. Tijdens zijn uiteenzetting zei hij niet te zullen aarzelen om Amerikaanse troepen te sturen naar Pakistan om op terroristen te jagen. Zijn standpunt veroorzaakte veel (al dan niet georchestreerde) deining die zijn vermeende onervarenheid in de verf zette. De Democratische tegenstanders lieten er geen gras over groeien en pakten Obama flink aan. Dit is bijzonder jammer. Obama is wel degelijk de man die Amerika nodig heeft. Zijn visie op een andere buitenlandse politiek is zeker vernieuwend. Maar Obama moet ervoor zorgen dat zijn flank waar hij het meest kan worden op aangevallen, zijn vermeende onervarenheid, beschermd wordt.

Gelukkig kan in de politiek alles snel veranderen. Zeker nu de geruchten steeds hardnekkiger worden dat Al Gore toch een come back overweegt. Wanneer hij in de arena zou stappen is niets meer zoals het was en zijn alle kandidaten terug naar af. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

19:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)