25-08-07

Obama maakt Cubanen het hof

decorationDe Amerikaanse Cubanen moet vrij kunnen reizen naar Cuba en ongelimiteerd geld kunnen sturen naar hun familie op het eiland. Dat schrijft presidentskandidaat Barack Obama in de krant Miami Herald.

De Democraat wil een agressieve diplomatie voeren om democratische hervormingen af te dwingen bij het Castro-regime. De zwarte senator hoopt met zijn standpunten de Cubanen het hof te maken.

Obama noemt het restrictieve beleid van de regering Bush een ‘strategische blunder.’ De president beperkte bezoekrechten van Amerikaanse Cubanen van een keer per jaar tot eens in de drie jaar. Gezinnen mogen nu elk kwartaal driehonderd dollar in plaats van drieduizend dollar naar familie sturen. Die beslissing maakte de Cubanen volgens Obama alleen maar afhankelijker van het Castro-regime en isoleerde ze van de Amerikaanse Cubanen.

De grote, invloedrijke Cubaanse gemeenschap in Florida wordt gezien als de sleutel naar de overwinning in de zuidelijke staat, die als een van de eerste voorverkiezingen houdt.

De Democraat kan bovendien profiteren van het feit dat de Clintons bij de Cubanen niet erg populair zijn. Bij velen staat de uitzetting van het jongetje Elian in 2000 op bevel van toenmalig president Bill Clinton, vers in het geheugen.

Presidentskandidaten kozen tot nu toe vrijwel altijd voor de lijn van de bannelingen, die vlak na Castro’s machtsgreep vaak met hun hele families naar de VS kwamen, en schaarden zich achter een totaal embargo. Maar de discussie binnen de Cubaanse gemeenschap is aan het kantelen. De afgelopen jaren kwamen Cubaanse vluchtelingen in kleine bootjes naar de VS. Zij moesten vaak familieleden achterlaten en willen graag geld sturen en het eiland bezoeken. Dit voorjaar bleek uit een peiling dat meer dan de helft van de Cubanen nu voor het schrappen van reisrestricties is. Obama hoopt dat sentiment te verzilveren. Vorige maand kwam Obama al onder vuur te liggen toen hij aangaf de leiders van Noord-Korea, Iran, Syrië, Venezuela en Cuba te willen ontmoeten. Hillary Clinton noemde Obama prompt ‘onverantwoordelijk en naïef’ en scoorde punten door zichzelf te presenteren als de ervaren politica.

Obama’s plan is positief ontvangen door de Democratische partijleiders in Miami. De invloedrijke Cuban Liberty Council keurde het echter af en noemde de senator ‘slecht geïnformeerd. Obama spreekt het komende weekend op dezelfde plek waar Republikein Ronald Reagan de harten van de Cubanen veroverde met de kreet. ‘Cuba Si, Castro No’.

decoration


11:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.