04-11-09

Barack Obama, één jaar na de overwinning

P110209PS-0239 by The White House.Exact een jaar geleden won Barack Obama de presidentsverkiezingen. De torenhoge verwachtingen van veel kiezers zijn ondertussen wat bijgesteld, maar ontgoocheling is vooralsnog niet. Barack Obama blijft een populaire president. Gemeten naar normale maatstaven heeft Obama ook een goed eerste jaar gehad. Hij nam verreikende en vaak impopulaire maatregelen om de economie er terug bovenop te trekken. De maatregelen waren duur en niet altijd even efficiënt, maar Obama toonde daadkracht. Nu er tekenen van een economisch herstel komen, zijn de meeste economen het erover eens dat Obama een diepere recessie heeft voorkomen.

Een ander dossier waar Obama hard aan werkt is dat een moderne ziekteverzekering. Het is nu al duidelijk dat Obama niet die hervorming zal kunnen realiseren die hij voor ogen had, maar dat het een variant zal worden. Zelfs met die variant wordt dit de belangrijkste sprong in het sociale stelsel sinds de jaren zestig voor Amerika. Hiermee lost hij een belangrijke kiesbelofte in.

In het buitenland heeft Obama veel aanzien verworven. Hij heeft van Amerika terug een internationale speler gemaakt en niet een land dat zich terugtrekt in isolationisme. Hij kreeg er zelfs al, tot zijn eigen verrassing, de Nobelprijs voor de Vrede voor.

Zijn droom om ook met de Republikeinen samen te werken wordt moeilijk gerealiseerd. Niet dat Obama het niet probeert. Hij reikt de Republikeinen meermaals de hand, maar zij negeren die. De Republikeinen kiezen voor aanhoudende aanvallen die vaak onder de gordel zijn. Ondanks de moeilijke economische crisis blijft Obama populair. Zo'n 52 % van de Amerikanen staat achter zijn beleid, dat is bijna het percentage dat op hem stemde een jaar geleden. Dat is een puike score. Ronald Reagan stond na één jaar presidentschap op 41%, ook op een ogenblik dat de economie slecht ging.

18:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

13-03-09

Sancties tegen Iran verlengd

Barack Obama heeft het olie-embargo tegen Iran met een jaar verlengd. Dit embargo dateert van 15 maart 1995 toen president Bill Clinton het invoerde. Ook is het verboden uit Iran te importeren en er naartoe te exporteren. Het embargo werd door alle Amerikaanse presidenten verlengd. Het besluit tot verlenging van het embargo kadert in een reeks sancties die de VS al instelden tegen Iran. Door de moeilijke houding van Iran in het kernwapendossier zijn deze sancties steeds meer uitgebreid. Obama motiveerde zijn besluit door te stellen dat Iran nog altijd een buitengewone bedreiging vormt voor de nationale veiligheid, de buitenlandse politek en de economie van de Verenigde Staten.

 

12:30 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

09-03-09

Obama overweegt om met gematigde leden Taliban te praten

Barack Obama overweegt in gesprek te treden met gematigde elementen van de Taliban. De Afghaanse regering en Europese bondgenoten zijn daar al langer vragende partij voor. Maar Obama’s voorganger Bush wilde niet onderhandelen met de bondgenoten van Al Qaida. Maar Obama stelt vast dat dit niet tot resultaten leidt. Obama verklaarde in de New York Times dat de VS de oorlog in Afghanistan niet aan het winnen is. Hij voegde eraan toe dat de toestand verslechterd is en dat de Taliban meer durven dan vroeger. Daarom wil hij nu van methode veranderen en het concept uitproberen dat ook in Irak tot resultaten heeft geleid. In Irak zijn de Amerikanen ook met personen beginnen spreken die beschouwd werden als Islamitische fundamentalisten, maar die bereid waren samen te werken omdat ze niet akkoord gingen met de methodes van Al Qaida. Obama denkt dat er misschien vergelijkbare mogelijkheden zijn in Afghanistan en de Pakistaanse regio. De Afghaanse president Karzai (foto) reageert alvast verheugd want hij is allang een pleitbezorger van deze tactiek.

 

18:30 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

31-12-08

Blagojevich blijft Obama uitdagen

De Democratische gouverneur van Illinois, Rod Blagojevich, heeft dinsdag dan toch zelf een opvolger benoemd voor toekomstig president Barack Obama als senator voor de staat. Hij blijft daarmee zijn partij en Barack Obama uitdagen. De toekomstige president heeft in een communiqué al aangegeven dat hij Blagojevich' aanpak niet ziet zitten.

Tegen Blagojevich loopt een gerechtelijk onderzoek omdat hij ervan verdacht wordt de senaatszetel aan de hoogstbiedende te hebben willen verkopen. Zijn partijgenoten hadden hem daarom verzocht op te stappen en geen opvolger voor Obama aan te wijzen. Obama vindt dat Blagojevich zijn ontslag moet indienen als gouverneur.

Blagojevich geeft dus aan geen van die verzoeken gevolg en benoemde de 71-jarige zwarte Roland Burris tot opvolger van Obama. 'Laat de beschuldigingen tegen mij deze goede en integere man niet besmetten', aldus Blagojevich dinsdag op een persconferentie.

'Roland Burris is een goed persoon en een bekwaam dienaar van de staat, maar de Democraten kunnen geen beslissing aanvaarden van een gouverneur die beschuldigd wordt van corruptie', aldus Obama in een communiqué.

Burris, voormalig hoofdaanklager van de staat Illinois, heeft intensief gelobbyd voor de zetel, maar hij riskeert het kind van de rekening te worden. De Senaat, die na het vertrek van Obama geen enkele zwarte Amerikaan meer telt, zegt de benoeming van Burris niet te accepteren.

decoration

09:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (1)

27-12-08

Aan zegetocht van Obama komt voorlopig nog geen einde

De aankomende president scoort hoog met zijn opvallende kabinetskeuzes en zijn snelheid van optreden.

Barack Obama gaat nog even door met zijn zegetocht. In een Gallup-peiling onder Amerikanen kwam hij deze week uit de bus als de persoon die ze het meest bewonderen in de wereld. Dat is al meer dan een halve eeuw niet gebeurd met een pas gekozen president. Obama scoort beter in de peilingen dan Bush en Clinton voor hun inauguratie. Ook van Republikeinse zijde krijgt hij applaus.

De verklaring? Exegeten noemen de gebruikelijke wittebroodsweken, die na de perfecte campagne en historische verkiezingsuitslag wellicht wat langer duren.

Maar belangrijker is volgens hen de diepe economische crisis. Zoals de Amerikanen zich rond hun president scharen zodra het land in oorlog is, zo doen ze dat nu rond Obama. Met zulke problemen kunnen ook sceptici weinig anders dan hopen op een snel succes voor de nieuwe president.

Maar Obama heeft ook vertrouwen gewonnen met zijn optreden sinds de verkiezingen. In grotere vaart en met meer discipline dan de meeste nieuwe presidenten, stelde hij binnen zes weken zijn kabinet samen.

Als reden voor die snelheid noemen Obama en zijn medewerkers de economische crisis. Ze willen op 20 januari meteen van start gaan. Het is voor Obama én de VS nu van het grootste belang dat de economie niet in een neerwaartse psychologische spiraal belandt.

Met zijn ordelijke presentatie van het kabinet en zijn ernstige radiopraatjes en interviews over de crisis, neemt Obama een klassieke regel van het crisismanagement in acht: het draait om geruststellende communicatie.

Obama oogst ook bewondering met de mensen die hij heeft benoemd. Hij heeft meer naar competentie en ervaring gekeken dan naar loyaliteit en ideologie. Zo is een centristisch team ontstaan. De economie gaat worden bestuurd door markt-georiënteerde veteranen van de regering-Clinton.

Het buitenlands beleid komt in handen van gematigde types als Hillary Clinton, Bush’ minister van Defensie Robert Gates en generaal Jim Jones, de Nationale Veiligheidsadviseur. Ook de mensen die de transformatie op energie- en klimaatgebied gaan doorvoeren, zijn pragmatici met langdurige ervaring. Het nieuwe ziektekostenstelsel moet komen van Tom Daschle, jarenlang de Democratische leider in het Congres.

Dit alles is teleurstellend voor Obama-aanhangers die zijn belofte om Washington te veranderen letterlijk hebben genomen. Moet de verandering komen van oudgedienden? Obama’s antwoord, bij monde van zijn politiek strateeg Axelrod: ‘Hij zoekt geen mensen die hem een visie moeten geven. Hij stelt een regering samen die zijn visie in praktijk kan brengen.’

Dat klinkt erg zelfverzekerd. Maar Obama lijkt inderdaad geconcentreerd op de uitvoering: hij wil iets gedaan krijgen. Daarbij horen mensen die al weten hoe de politiek werkt, en de steun van een brede coalitie. Republikeinen zijn dezer dagen aangenaam verrast over de ongebruikelijke mate van openheid waarmee de komende president hen benadert.

Obama brengt zo in de praktijk wat hij al jaren predikt: pragmatisme in plaats van ideologische verdeeldheid. Exemplarisch is zijn keuze voor Arne Duncan, het hoofd van Chicago’s openbare scholen, als minister van Onderwijs. Een praktijkman en een hervormer, die het respect geniet van beide kampen in het scherpe ideologische debat over schoolkeuze en beloning van leraren.

‘Als charter schools werken, laten we het dan proberen’', noemde Obama een rechts stokpaardje. ‘Laten we ons niet verblinden door ideologie bij het zoeken naar wat onze kinderen helpt.’ Het is Obama’s variant op Deng Xiaopings woorden bij de introductie van de markt in China: ‘Het maakt niet uit of een kat wit of zwart is, als hij maar muizen vangt.’

Voor de scherp verdeelde politiek van Amerika is dat alleen al een grote verandering. Maar nu moeten de benoemingen nog blijken te werken in de moeizame praktijk van het regeren. Achter de schermen speelt al een conflict over de vraag hoe groen het stimuleringsplan wordt. Nog een paar weken, en Obama’s kat moet daadwerkelijk muizen vangen.

13:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

26-12-08

Meeste Amerikanen tevreden over Obama

Het merendeel van het Amerikaanse volk is tevreden over de manier waarop de toekomstige president Barack Obama de machtsoverdracht regelt. Hij scoorde 82 procent qua tevredenheid bij de Amerikaanse bevolking. Daarmee doet hij het veel beter dan zijn voorgangers. Dat blijkt uit een enquête van CNN en onderzoeksbureau Opinion Research.

Bush en Clinton
In een gelijkaardig onderzoek scoorde huidig president Bush in januari 2001 slechts 65 procent, Bill Clinton deed het in december '92 iets beter met 67 procent. Zelfs de Republikeinen zijn positief over Obama, 61 procent van hen vindt dat hij het goed doet. Dat meldt De Telegraaf.

Ministers
Ook blijkt dat 80 procent van de deelnemers aan de enquête blij is met de benoemde ministers door Obama, wat ook een veel hoger cijfer is dan bij zijn voorgangers. Meer dan 1.000 Amerikanen namen deel aan de telefonische ondervraging.

12:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (1)

Obama neemt afscheid van grootmoeder

decoration
De toekomstige Amerikaanse president Barack Obama heeft afscheid genomen van zijn grootmoeder. Samen met zijn gezin, familie en vrienden woonde hij een herdenking bij in Hawaï. De as van de overleden Toot, zoals Obama haar noemde, werd verstrooid op een strand in Honolulu.

Madelyn Dunham stierf aan de vooravond van de presidentsverkiezingen. Ze werd 86 jaar en leed aan kanker. De kerk waar de herdenking plaats had, was verboden terrein voor de pers. Nadien werd de as van de overledene met uitzicht op de oceaan uitgestrooid. Volgens Fox gebeurde dat op ongeveer dezelfde plaats waar Obama in augustus een bloemenkrans ter ere van zijn overleden moeder legde. Toot was voor Obama een rots in de branding. Ze was verantwoordelijk voor een groot deel van zijn opvoeding.

11:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

Obama-team niet betrokken bij Blagojevich

Barack Obama en zijn naaste medewerkers hebben geen ‘ongepast contact’ gehad met Rod Blagojevich, de van corruptie verdachte gouverneur van de Amerikaanse staat Illinois. Dat blijkt uit intern onderzoek van Obama’s kantoor, waarvan de resultaten dinsdag naar buiten zijn gebracht.

Blagojevic zou onder meer de vrijgekomen senaatszetel van de aanstaande president hebben willen verkopen aan de hoogste bieder. Volgens het interne rapport heeft het team van Obama zich daar niet mee bemoeid.

Geen beloning
Alleen de nieuwe stafchef van het Witte Huis onder Obama, Rahm Emanuel, heeft contact gehad met Blagojevich over de senaatszetel en ook een kandidaat genoemd die zijn voorkeur heeft. Maar hij heeft Blagojevich geen beloning aangeboden om die kandidaat te kiezen, staat in het interne rapport.

De 52-jarige gouverneur ontkent de beschuldigingen en weigert op te stappen. ‘Ik kan niet wachten om de aantijgingen te ontkrachten’, zei hij. Naast een strafrechtelijk onderzoek loopt er ook een onderzoek door een speciale commissie van het Huis van Afgevaardigden in Illinois, dat kan leiden tot het afzetten van de gouverneur.

Speciale verkiezing
Obama, die sinds begin 2005 voor Illinois senator was voordat hij als president werd gekozen, heeft zich herhaaldelijk van Blagojevich gedistantieerd. De nieuwe president is voorstander van een speciale verkiezing voor zijn opvolger.

10:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende